pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Andrej Babiš navštívil Dluhonice a nabídl kompenzaci za stavbu dálnice D1. Místní požadují odsun trasy

S nabídkou kompenzace za stavbu dálnice D1, která zasáhne do života v obci, zamířil včera mezi obyvatele přerovské místní části Dluhonic premiér Andrej Babiš.

Obyvatele vyzval, aby sepsali své požadavky. Dluhoničtí však v rušné debatě poukazovali na to, že dálnici v obci nechtějí a žádají, aby byla její trasa posunuta. Podle generálního ředitele Jana Kroupy by však odklonění stavby znamenalo zpoždění zhruba o pět let. Desetikilometrový úsek z Říkovic do Přerova, který má vést přes Dluhonice, je posledním chybějícím úsekem na D1 z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska.

Babiš několikrát zopakoval, že přijel nabídnout pomoc. Připustil, že trasa mohla být v minulosti vyprojektována u Dluhonic jinak, zdůraznil však, že začít pracovat na nové trase by kromě zpoždění znamenalo navýšení investice o miliardu. Kvůli časové prodlevě a finanční náročnosti tak už podle něj trasa změnit nelze. „Apeluji na občany Dluhonic, aby souhlasili s trasou tak, jak je už schválená. Zároveň bych rád slyšel, jaká kompenzace by pro ně byla přijatelná, co by od státu požadovali, abychom zmírnili dopad stavby na jejich život," uvedl premiér.

Konkrétního výstupu od obyvatel se Babiš zatím nedočkal. „Vadí mi, že každý chce něco jiného. Někdo chce posunout dálnici, jiný chce hřiště a neumíme se sami domluvit," řekla dnes jedna z obyvatelek. Dluhoničtí jsou však především pro to, aby se dálnice posunula. „Tady je všude okolo tolik polí a volných míst, ale oni to vedou přes dědinu, seberou nám hřiště, pokácí 60 let staré lípy a zasáhnou do krásného zázemí pro hasiče a děti," doplnila další obyvatelka obce.

Odklonění dálnice východním směrem a její posunutí zhruba o 150 metrů prosazují také ekologové, kteří se jednání rovněž účastnili. Podle nich by tak zůstalo zachováno dluhonické sportoviště, ale hlavně domy, které stojí dálnici v cestě a čeká je demolice. „Námět odsunu dálnice D1 směrem k Přerovu jsme předložili panu premiérovi 29. října a předpokládám, že ta diskuse ještě proběhne, i když dnes jsme slyšeli, že je to pro investora nepřijatelné," řekl předseda hnutí Děti Země Miroslav Patrik.

„Doufám, že odsun trasy by mohl ještě být předmětem jednání," dodal. Podle ředitele ŘSD Kroupy by však posunutí znamenalo odložení stavby, s jejímž zahájením se počítá v roce 2020, zhruba o pět let. Na dokončení úseku čeká především Přerov, ze kterého se nyní i podle ŘSD stává jedno velké parkoviště. „Změna trasy má jeden obrovský problém, dostáváte se mimo zábory, musíte dodělat průzkumy, znova musíte tu trasu přetrasovat. Problém není, že je to 150 metrů od Dluhonic, ale problém je i s výškovým řešením, musela by se rozšířit mostní estakáda. Stavba by se navíc prodražila o miliardu" řekl Kroupa.

Poslední chybějící úsek z Říkovic do Přerova, který má vést právě Dluhonicemi, má navázat na úsek mezi Lipníkem a Přerovem, který se začal stavět předloni. Přerov se přitom obává, že po dokončení této stavby bude město čelit obrovskému dopravnímu kolapsu.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky dálnice, Babiš, D1, stavba, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.