čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Přibývá otců, kteří zapomínají na své děti a neplní své vyživovací povinnosti. Dluhy jim narůstají a mohou skončit i ve vězení

Někteří otcové dluží na výživném vysoké částky. Někdy se výše dluhu vyšplhá nad sto tisíc korun. Takových případů přibývá a policie tak často řeší oznámení týkající se zanedbání povinné výživy. Podívejte se alespoň na následujících šest případů.

V průběhu tohoto týdne přijali policisté územního odboru Olomouc hned několik takových oznámení.

Otcové neplatí na své děti a tím jim vzniká dluh

Prvním z nich, kdo si neplní řádně vyživovací povinnost je třicetiletý muž z Prahy. Na svou nezletilou dceru si neplní vyživovací povinnost od února tohoto roku. Rozhodnutím soudu má přispívat částkou pět tisíc korun měsíčně k rukám matky. K dnešnímu dni tak na výživném dluží padesát tisíc korun korun.

Druhým je osmapadesátiletý muž z Olomoucka, který od srpna minulého roku řádně neplatí na svou dceru. Oprávněnému úřadu práce má zasílat měsíčně částku 1 100 korun. K dnešnímu dnu tak dluží 15 400 korun.

Třetím je devětadvacetiletý muž ze Šternberska, který od března 2017 nepřispívá na výživu své dcery. Rozhodnutím soudu má přispívat částkou dva tisíce korun měsíčně k rukám oprávněného úřadu práce. Za tuto dobu uhradil pouze 1 721 korun a k dnešnímu dnu tak na výživném dluží 38 279 korun.

Dalším je čtyřiadvacetiletý muž ze Šumperska, který od července 2016 nepřispívá na výživu nezletilého syna. Rozhodnutím soudu má přispívat částkou 2 800 korun  měsíčně k rukám matky. Dlužná částka se tak za uvedené období vyšplhala na 81 200 korun.

Ani třiačtyřicetiletý muž z Olomoucka nepřispívá od června 2016 řádně a včas na výživu nezletilého syna. Rozhodnutím soudu má přispívat částkou tři tisíce korun měsíčně k rukám matky. Za uvedené období uhradil pouze čtyřista korun a k dnešnímu dni na výživném dluží 122 600 korun.

Posledním je šestatřicetiletý muž z Karlovarska, který od prosince neplní svou povinnost vůči svým nezletilým synům. Rozhodnutím soudu má přispívat částkou osm tisíc korun na jednoho z nich a částkou sedm tisíc korun na druhého z nich. Dlužná částka tak dosáhla 180 tisíc korun.

Ve všech případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky alimenty, výživné, dlužník, trest, soud, děti

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.