pátek 29. března 2024 Taťána

Sociální podnik Naše Café slaví pět let, ve středu bude kafe prodávat za symbolických pět korun

Naše Café je sociálním podnikem, který již 5 let zaměstnává osoby po léčbě závislostí a umožňuje jim smysluplný restart do života v profesionálním prostředí.

„Chceme, aby se u nás zákazníci cítili dobře, vychutnali si dobrou kávu a dorty a tomu musí odpovídat kvalita servisu i surovin, se kterými pracujeme. Mnozí naši zákazníci ani netuší, že vstupují do sociálního podniku a je to tak dobře,“ říká manažer kavárny Petr Šeda.

Za dobu pěti let existence kavárna postupně zaměstnala na 30 lidí po léčbě závislosti. „Sám se divím, jak je to veliké číslo – 30 lidí, 30 úspěšných restartů do života, ale taky 122 170 navařených káv typu espresso nebo cappuccino, nebo více než 5 500 alternativních příprav kávy.“ pokračuje Petr Šeda.

Kavárna Naše Café je místem, kde se každý den tvoří příběhy klientů P-centra, které se věnuje léčbě závislostí. Jejich cesta je různá, ale co mají společné je, že se po léčbě závislosti rozhodli žít naplno a zdravě. Rozhodnutí však nestačí. Byla a je to hromada práce. Museli začít bydlet v novém městě, najít si práci (někdy i poprvé v životě), nový okruh přátel a v neposlední řadě se vyrovnat se svou temnou minulostí. „K tomu se většina společnosti dívá na osoby se závislostí podezřívavě a občas i přes prsty. To je pro sebedůvěru každého docela velké břemeno,“ říká terapeutka P-centra Jana Olejníčková. 

V kavárně společně s „běžnými“ zaměstnanci pracují ti, kteří se rozhodli přijmout výzvy a postavili se na vlastní nohy. Získání odbornosti v něčem, co člověka baví, často podnítí odvahu tvořit i jiné věci. Kavárna pomohla k tomu, že se někteří klienti rozhodli dál studovat, rozvíjet se v oboru cukrářství i kavárenství, učit se od kvalifikovaných expertů, také jim pomohla najít si přátele a hlavně víc důvěřovat svým schopnostem. Kavárna píše mnoho příběhů s koncem, který je provoněný kávou a chutná sladce po dortech.

K pětiletému výročí chce kavárna také odměnit své zákazníky a oslavit to také s nimi, proto bude ve středu 14. listopadu od 16 do 18 hodin podáváno narozeninové espresso za symbolických 5 Kč.  

 

Štítky Naše Café, kavárna, sociální podnik

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.