úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V rámci světového dne STOP dekubitům proběhne akce plná ukázek, nabízí i možnost poradenství s odborníky

Na často podceňovanou a veřejností přehlíženou problematiku proleženin neboli dekubitů upozorní opět Fakultní nemocnice Olomouc osvětovou akcí „Mít ránu - to nechceš“ v obchodní galerii Šantovka.

Při příležitosti Světového dne STOP dekubitům nabídnou 15. listopadu od 10 do 17 hodin odborníci z největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji pomoc a poradenství všem zájemcům, kteří se při péči o své blízké s proleženinami setkali. Ústředním tématem letošního ročníku je bolest, která je s dekubity velmi těsně spjata.

Proloženiny způsobují pacientům utrpení

Proleženiny se dotýkají hospitalizovaných pacientů, ale taky osob, o které pečují jejich příbuzní a blízcí v domácím prostředí,“ zdůrazňuje Lenka Šeflová, vrchní sestra II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc. Dekubity vznikají v místech neustálého kontaktu a tlaku. Dochází k uzavření drobných cév, tkáně jsou špatně zásobovány živinami a kyslíkem a v důsledku toho odumírají. „Proleženiny patří do kategorie chronických ran a jejich doba hojení je zpravidla velmi dlouhá,“ dodala vrchní sestra, která se s dekubity setkává v praxi. „Vím, jaké utrpení pacientům způsobují. Mohou dokonce ohrozit jejich životy,“ upozorňuje Šeflová.

Lidé mohou využít poradenství a spolupráce s odborníky

Hlavní sestra Fakultní nemocnice Olomouc Andrea Drobiličová proto považuje akci v obchodní galerii Šantovka za velmi důležitou. „Veřejnost chceme seznámit s tím, co jsou dekubity a proč vznikají, jak jim předcházet, ale taky jak pečovat o své blízké s dekubitem,“ vysvětluje. Ve čtvrtek 15. listopadu od 10 do 17 hodin se zájemci také dozví, jak správně polohovat ležící pacienty nebo proč je při péči o pacienty s dekubity důležitá správná výživa a rehabilitace. „Ukážeme i moderní polohovací lůžka, pomůcky, materiály a přípravky k ošetřování dekubitů. Těm, kteří pečují o své blízké, nabízíme i sociální poradenství a možnost spolupráce s odborníky a specialisty, ale také třeba s nemocničními kaplany,“ doplňuje Lenka Šeflová.

Ústředním tématem letošního ročníku Světového dne STOP dekubitům je bolest. V Šantovce mohou zájemci využít ke konzultacím odborníky, kteří se bolestí a její léčbou zabývají, například specialisty z Ambulance pro léčbu bolesti FN Olomouc. Tato ambulance se zaměřuje na léčbu chronické bolesti - diagnostiku a léčbu chronických stavů, které trvají déle než tři měsíce. „Letos s sebou vezmeme také simulační figurínu. Budeme na ní názorně ukazovat riziková místa, která jsou ohrožena vznikem dekubitů, defekty, které mohou na kůži vzniknout, ale taky jak vypadá stomie, tedy vývod u pacienta a podobně,“ říká Adéla Kolková z Odboru hlavní sestry FN Olomouc.

Světový den STOP dekubitům pořádá Evropský poradní panel pro otázky proleženin, který vznikl v roce 1996 v Londýně a spojuje zdravotníky a vědce s cílem vést a podporovat všechny evropské země v úsilí o prevenci a léčbu dekubitů, především podporou výzkumu, osvětou veřejnosti a ovlivněním politiky související s dekubity. Aktivity v České republice zaštiťuje Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Autoři | Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky dekubity, den, zdraví, proleženiny, nemocnice

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.