středa 24. dubna 2024 Jiří

Zvonařka Marie Tomášková-Dytrychová zítra oslaví své pětasedmdesáté narozeniny

Zvonařka Marie Tomášková-Dytrychová, která 11. listopadu oslaví pětasedmdesátiny, patří ke světově známé zvonařské dílně Dytrychových z Brodku u Přerova.

Zvonárnu založili v roce 1950 Josef a Laetitia Dytrychovi, v osmdesátých letech minulého století ji převzala Marie Tomášková-Dytrychová. Dílna ročně vyrábí asi sto kostelních zvonů, kolem pět tisíc miniaturních zvonečků a další výrobky technického charakteru. Marie Tomášková-Dytrychová vystudovala v letech 1960-1964 stavební průmyslovku a poté pracovala v projekční a vývojové kanceláři v Přerově. V letech 1978-1980 vystudovala na VŠU Praha obor výtvarná teorie.

Po smrti otce v roce 1965 začala pomáhat při odlévání zvonů své matce Laetitii Dytrychové, od roku 1967 již pracovala samostatně. V roce 1985 vedení dílny od své matky převzala, její specialitou se také stalo vytváření zvonkoher. Nyní dílnu vede její dcera, představitelka již třetí rodinné generace, Leticie Vránová-Dytrychová. Zvony z dílny rodiny Dytrychových zvoní po celém světě. V japonské Hirošimě, americkém Texasu, ruském Jakutsku, jihoafrickém Kapském Městě, kanadském Vancouveru, ale také v Austrálii, Itálii, Polsku, Rakousku, Německu a jiných evropských státech.

Vyrobili zde například čtyřicetitunový zvon Urban pro kostel v Bardějově, který je největším zvonem vyrobeným na českém území po první světové válce. Proslulý je také zvon z roku 1990 pro papeže Jana Pavla II. Odlity zde byly také zvony, které jsou nyní zavěšeny ve věži katedrály svatého Víta či sedm zvonů určených pro katedrálu svatého Martina v Bratislavě. Z dílny pochází také jedna z největších zvonkoher ve střední Evropě s 22 uměleckými zvony, jež zdobí náměstí v Brodku u Přerova.

Autoři | Tisková zpráva | Foto zvony-tomaskova.cz | Zdroj ČTK

Štítky zvonařka, dílna, zvony, Dytrychovy, Brodek, Přerovsko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.