čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Olomouci se natáčí filmy amatérských filmařů, v hlavních rolích se představí Pavel Liška, Miroslav Krobot a Barbora Poláková

V olomoucké kavárně, zdejší fakultní nemocnici a také v prostějovském kostele byly natočeny v těchto dnech tři krátkometrážní filmy inspirující se velkým výstavním projektem v Muzeu umění s názvem Rozlomená doba.

V hlavních rolích se představí přední čeští herci jako Pavel Liška, Barbora Poláková či Miroslav Krobot. Šanci natočit filmy, které se dnes stříhaly v prostorách univerzitní Zbrojnice, dostali amatérští filmaři. Snímky vznikají pod dohledem režiséra Petra Zelenky a premiéry se dočkají při ukončení výstavy 27. ledna. Scénář vypracovali filmaři na dvě témata, jež jsou součástí výstavy Rozlomená doba - Očista a Osamělé já.

Filmy se natáčejí podle scénářů amatérských filmařů


V tuto chvíli jsou již všechny filmy natočeny, nyní se stříhají, což je zásadní věc. Po střihu se bude k filmu dělat muzika, každý tým má přitom svého skladatele. Ta bude vznikat za čtrnáct dní na začátku prosince pod patronací Jana P. Muchowa. Nakonec přijde na řadu postprodukce," řekl dnes šéf projektu David Hrbek. Ke zpracování filmu byly vybrány tři scénáře amatérských filmařů z Ostravy, Prahy a Olomouce. Olomoucký tým přitom tvoří otec se synem, jde o studenta olomouckého Gymnázia Hejčín, jemuž scénář napsal otec. Ten pracuje na pozici IT a nikdy nic podobného netvořil.
 

Natáčelo se i v kavárně Kratochvíle a v nemocnici

„Když viděl naši výzvu, řekl, že to zkusí. Na internetu pak studoval, jak se píše scénář. Nakonec jej vybral Petr Zelenka jako třetí nejlepší," doplnil muzejní pedagog Hrbek. Snímky jsou dlouhé zhruba pět minut. Dva z nich se odehrávají na území Olomouce. Jeden snímek byl natočen v kavárně Kratochvíle v Sokolské ulici, kdy byl scénář napsán přímo pro tento prostor, druhý byl natočen na II. interním oddělení olomoucké fakultní nemocnice. Třetí snímek vznikal v jednom z prostějovských kostelů. Do rolí v projektu s názvem Vary(ace) byly obsazeni herci Petra Špalková, Jan Dolanský, Miroslav Krobot, Pavel Liška a Barbora Poláková.



Filmy budou promítnuty v Divadle hudby na závěrečném slavnostním večeru 27. ledna 2019, jímž bude stylově zakončen nejen celý projekt, ale i samotná výstava. Tvůrci však doufají, že snímky by se poté mohly objevit například na festivalech krátkometrážních filmů či jiných podobných akcích. Natáčení filmů se mohlo uskutečnit díky projektu ArtCoMe, se kterým se Muzeum umění prosadilo jako jedno z mála v dotačním programu Kreativní Evropa, doplnil Hrbek.


Výstavní projekt Rozlomená doba, který mapuje zrod moderního výtvarného umění ve střední Evropě, byl otevřen na konci září v největších výstavních prostorách Muzea umění. K vidění je více než čtyřista obrazů, soch, časopisů, knih či plakátů zapůjčených ze šedesáti institucí z deseti evropských zemí. V březnu se výstava přesune do Krakova. Do roku 2020 ji poté postupně navštíví milovníci umění také na Slovensku a v Maďarsku.

Autoři | Tisková zpráva | Foto MUO/Kamil Zajíček | Zdroj ČTK

Štítky filmy, Rozlomená doba, filmaři, Poláková, Krobot, Liška

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.