čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: Ve Šternberku byla dokončena revitalizace vodní nádrže. Stála tři miliony

Město Šternberk na konci října letošního roku dokončilo celkovou revitalizaci Dolního rybníku ve Lhotě. Jedná se o umělou vodní nádrž, která je z historického pohledu původní součástí vodního systému Lhoty, který tvořily tři rybníky vzájemně propojené přivaděčem v podobě otevřeného příkopu.

Zachovány jsou do současné doby pouze dva – Horní rybník je ve vlastnictví společnosti České dráhy, a. s., Dolní rybník ve vlastnictví města, Návesní rybník již zanikl. Do Dolního rybníku byla po dlouho dobu zaústěna obecní kanalizace.

V rámci provedené revitalizace Dolního rybníku byla provedena rekonstrukce vtokového a výpustného objektu, zpevnění břehů a odbahnění nádrže. Na jaře 2019 bude prostranství kolem nádrže doplněno o výsadbu dalších stromů. Celkové náklady na revitalizaci nádrže činily 2 957 855 korun (včetně DPH), nejvyšší položkou ve výši 1 817 484 korun byly náklady na likvidaci sedimentů, které byly v minulosti vysoce kontaminovány znečištěním z odpadních vod, které byly do doby vybudování splaškové kanalizace ve Lhotě v roce 2007 do této nádrže vypouštěny. V současné době je do nádrže zaústěna pouze dešťová kanalizace ze Lhoty, která je jediným zdrojem vody pro tuto vodní nádrž.

Tisková zpráva | Foto sternberk.eu | Zdroj sternberk.eu

Štítky vodní nádrž, revitalizace, voda, Šternberk, Olomoucko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.