pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucká charita na Vánoce obdaruje přes 400 dětí z Ukrajiny. Daruje oblečení, obuv i hračky

S velkým zájmem se letos setkává sbírka Arcidiecézní charity v Olomouci na vánoční dárky pro chudé děti z Ukrajiny. Během měsíce lidé z České republiky poslali téměř 400 dárků, k dnešnímu dni zbývá obdarovat 23 dětí, řekla koordinátorka projektu Anna Borková. Počet dětí, které charitní pracovníci vybrali, byl přitom nejvyšší za desetiletou historii projektu.

Dárky z celé republiky

„Předpokládáme, že se všechna přání dětí do prosince rozeberou. Letos je dětí více než loni, přesto nebyl problém tento počet obstarat. Dárky neposílají pouze lidé z olomoucké arcidiecéze, ale i z celé České republiky. Vánoční dárky poslali například dárci z Kladna, Rakovníku, Frýdku - Místku, Příbrami či Prahy," uvedla Borková.

Do skladů olomoucké charity posílají lidé nejen dárky v hodnotě tisíc korun, kterými splnili konkrétní dětská přání, ale i oblečení, obuv, hračky nebo věci do školy. „Jsou to dárky, které děti opravdu potřebují," doplnila koordinátorka projektu.

Vánoční dárky pro 416 dětí

Projekt nese název Vánoční balíček a pracovníci charity do seznamu dětí zařazují ty, které pochází z chudých poměrů, sirotky nebo oběti válečných konfliktů. Letos jich bylo na seznamu 416, o 75 více než loni a zásilky poputují do dětských domovů, sirotčinců a sociálně slabých rodin v Bortnykách, Kolomyji, Ternopilu a Lopatynu.

„Na začátku prosince jednotlivé charity dárky převezou do Olomouce, kde je zaevidujeme, poté se budou převážet na Ukrajinu. Dárky budeme osobně předávat až během ledna, neboť na Ukrajině slaví pravoslavné Vánoce později. Dovezeme je přímo do jejich bydliště, děti si často kvůli tomu připravují program, hrají divadlo nebo zpívají koledy. Je to pro ně velká událost," dodala Borková.

V počátcích vozili charitní pracovníci na Ukrajinu balíčky malým autem, zájem dárců však rostl a nyní s dárky jezdí kamion. Za více než deset let bylo tímto způsobem dopraveno a rozdáno 2229 dárků, uvedla ACHO na svých stránkách.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, charita, děti, Vánoce, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.