čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Šantovce si lidé budou moci nechat vyšetřit plíce, zítra totiž bude Světový den CHOPN

Nenápadná, ale o to více nebezpečná. Taková je chronická obstrukční plicní nemoc zvaná CHOPN. Na její následky zemřou ročně v České republice asi tři tisíce lidí.

Zájemci si mohou nechat vyšetřit plíce

Fakultní nemocnice Olomouc se proto i letos připojuje ke Světovému dni CHOPN. Klinika plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc uspořádá v úterý 20. listopadu ve spolupráci s Českou pneumologickou a ftizeologickou společností a Českým občanským spolkem proti plicním nemocem edukační akci Zdravé plíce pro život. Uskuteční se od 12 do 19 hodin v přízemí obchodní galerie Šantovka a odborníci z kliniky na ní zájemcům nabídnou funkční vyšetření plic (spirometrii).

Nejčastěji za onemocněním stojí kouření

Chronickou obstrukční plicní nemoc až v devadesáti procentech případů způsobuje kouření a je celosvětově považována za potenciálně třetí nejčastější příčinu úmrtí,“ upozorňuje přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Vítězslav Kolek. O to důležitější je podle něj veřejnost na příčiny a nebezpečí tohoto onemocnění upozorňovat třeba právě prostřednictvím podobných preventivních a edukačních akcí.

V Šantovce si mohou zájemci nejen nechat změřit plicní funkce a výsledky měření konzultovat s lékaři, ale je-li to třeba, rovnou se na místě dohodnou na návštěvě naší kliniky. Vzhledem k tomu, že CHOPN trpí především kuřáci, budou odborníci v Šantovce poskytovat rovněž nekuřácké poradenství. Těm, kteří se chtějí své závislosti zbavit, doporučujeme využít odbornou pomoc v našem Centrum pro léčbu závislých na tabáku,“ doplňuje profesor Kolek.

Světový den CHOPN se koná již sedmnáct let

Světový den chronické obstrukční plicní nemoci byl vyhlášen roku 2001 a Fakultní nemocnice Olomouc se k němu připojuje každoročně. Dříve se tak dělo na Horním náměstí, od loňského roku se preventivní akce konají v obchodní galerii Šantovka. Při této příležitosti se prezentuje také projekt FN Olomouc Nekuřácká nemocnice. Kromě Olomouce se při příležitosti Světového dne CHOPN letos konají preventivní akce také v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové.

CHOPN je zkratka pro chronickou obstrukční plicní nemoc. Jedná se o  závažné onemocnění, jehož hlavním rysem omezený průtok vzduchu v průduškách. Vývoj tohoto onemocnění je nenápadný a může trvat i několik desítek let. Příznaky onemocnění se projevují jako kašel, dušnost, vykašlávání hlenu a snížení tolerance fyzické námahy. Časem pak může dojít i ke svalové atrofii nebo kachexii (podvýživa).

Autoři | Tisková zpráva | Foto Adam Fritscher

Štítky CHOPN, nemocnice, světový den, plíce, zdraví

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.