sobota 20. dubna 2024 Marcela

Soud otevřel případ brutální vraždy bezdomovce v zahrádkářské kolonii, vrahovi hrozí až osmnáct let ve vězení

Olomoucký krajský soud dnes otevřel letošní případ vraždy bezdomovce v zahrádkářské kolonii na periferii Olomouce. Souzen je za ni padesátiletý Zdeněk Zahradník, známý zavražděného.

Muži hrozí až osmnáct let ve vězení

Oběť podle obžaloby ubil, tělo zakryl a až o několik dnů později se svěřil pracovnici charity, která zavolala policisty. Obžalovaný u soudu uvedl, že si okolnosti činu nepamatuje, údajně byl pod prášky. Muži hrozí za druhou letošní vraždu v Olomouckém kraji až 18 let vězení. Podle obžaloby k tragédii došlo letos v březnu v Holické ulici na oploceném pozemku, který Zahradník obýval ve své maringotce. Na muže podle obžaloby zaútočil pěstmi, kopanci a také po něm dupal.

Útočník si údajně moc nepamatuje kvůli práškům

Způsobil mu rozsáhlá zranění včetně tříštivé zlomeniny čelisti, poranění lebky a zhmožděnin. „Poškozený přitom musel v průběhu útoku zažívat kvůli jeho délce a opakovaným silným úderům, kopům a dupáním do totožných míst značnou, až nesnesitelnou bolest i psychické utrpení," uvedl státní zástupce Jakub Grmela. Zahradník vypověděl, že v osudný den dvojici propustili ze záchytné stanice, po cestě si koupili vodku a piva. Tvrdil, že měl "absťák" a známý mu dal nějaké prášky. „Cestu si nepamatuju. Až když mi ráno skočil kocour na střechu maringotky, vyšel jsem ven a viděl jsem, jak je vše rozkopané, asi jsme se porvali. Potom jsem si všiml, že za plotem někdo leží," vypověděl obžalovaný.

Podle znalce bylo příčinou smrti udušení při masivním krvácení a tuková embolie. U soudu vypověděl, že šlo o opakované násilí střední až velkou intenzitou a napadený se přitom aktivně bránil. Část poranění přitom vznikla za situace, kdy poškozený ležel. „Došlo k masivní devastaci obličeje, rozsáhlost zranění se přitom vymykala běžné praxi, se kterou se setkáváme," uvedl znalec. Rozsudek soud vynese ve středu.

Vrah vše oznámil pracovnici charity

Poškozenému prý dával masáž srdce, poté ale údajně dostal zkrat a praštil ho trubkou. „Dal jsem ho do vozíku a zavezl za maringotku. Nechal jsem ho tam až do pondělí, když jsem šel do města a potkal jsem paní. Požádal jsem ji, aby zavolala policii, že mám na zahradě mrtvolu," dodal Zahradník. Žena byla pracovnicí charitní organizace, podle dřívější výpovědi jí doslova řekl, že zabil člověka a že je u něj na zahradě.

Muž na místě počkal do příjezdu policistů, kterým se přiznal a označil místo činu, popsali již dříve kriminalisté. V Olomouckém kraji šlo tehdy o druhou vraždu či pokus o ni. Na konci ledna kriminalisté obvinili z pokusu o vraždu čtyřicetiletého muže z Prostějova. Podle nich napadl s nožem v ruce svého souseda, těžce zraněný muž skončil v nemocnici. Loni se v regionu stalo osm vražd a pokusů o ni, všechny se podařilo kriminalistům objasnit.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vražda, soud, bezdomovec

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.