čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Vánoční hvězdu zakoupíte v obchodních centrech, přispějete tak na rekondiční pobyt malých pacientů

Zhruba 39 tisíc pryšců nádherných, známých jako vánoční hvězda, je letos připraveno pro olomouckou charitativní sbírku s názvem Vánoční hvězda.

Pomáhá onkologicky nemocným dětem. Sbírka začala tento týden a kromě Olomouce si květiny, které vypěstovali zdejší floristé, mohou zakoupit lidé po celé Moravě, ale i v Praze. Loni se tímto způsobem podařilo vybrat rekordních 2,3 milionu korun. Sbírka má dlouholetou tradici, sdružení Šance ji vyhlásilo v roce 1998, kdy první výtěžek činil 58 700 korun. Nyní již překračuje dvoumilionovou hranici.

Sbírka pomáhá již jednadvacet let malým pacientům

Každoročně se výtěžek o něco zvyšuje. Dostali jsme se do podvědomí, lidé mají chuť pomáhat o Vánocích. Letos jsme připravili pro prodej 39 tisíc květin. Zhruba 36 až 37 tisíc rostlin vypěstovali pro nás v olomouckém Florcentru, dalších dva tisíce vypěstovali v Mělníku, odkud se květiny posílají do Prahy," řekla ředitelka sdružení Šance Olomouc Herta Mihálová. Sdružení Šance díky výtěžku z prodeje vánočních hvězd pomáhá již jednadvacet let malým pacientům na hemato-onkologickém oddělení Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Peníze jdou na různé úpravy oddělení, na němž malí pacienti v průměru stráví osm měsíců. Putují také na sociální pomoc rodinám a na financování rekondičních pobytů pro malé pacienty po léčbě.

PSALI JSME: Dnes startuje charitativní sbírka Vánoční hvězda, koupí pryšce nádherného přispějete na léčbu malých dětí

Květiny nakupují nejen jednotlivci, ale i školy

Rodiče si mohou do dvou let po léčbě požádat o příspěvek na pobyt například u moře, aby se mohla rodina po léčbě scelit a dát se dohromady," doplnila Mihálová. Květiny lze koupit v Olomouci například v Galerii Caesar či v obchodních centrech. Květiny letos putují na severní, jižní a střední Moravu, ale i na Pardubicko a do Prahy. „Vánoční květiny si ve sbírce nekupují jen jednotlivci, ale i organizace. Největšími odběrateli jsou základní školy, v Olomouci mezi ně patří například Základní škola Mozartova, Helsinská, Hálkova či Stupkova. Školy nám dělají největší službu, informují rodiče, na co výtěžek jde," dodala ředitelka sdružení. Milion korun překročila sbírka poprvé v roce 2008, dvoumilionovou hranici předloni. Sbírka Vánoční hvězda, která je chráněná ochrannou známkou, se bude letos prodávat do 9. prosince.

Podívejte se SEM pro více informací.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sbírka, vánoční hvězda, nemocnice

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.