pátek 26. dubna 2024 Oto

Charita na Haiti pomohla díky projektu kohoutkové vody téměř čtyřem stovkám lidí

Téměř 370 chudých školáků, ale i jejich rodiče ošetřili v odříznuté části jedné z nejchudších zemí světa Haiti pracovníci olomoucké arcidiecézní charity (ACHO).

Kampaň Na zdraví Haiti pomohla přispěním na zdravotní péči chudých Haiťanů

Na zdravotní péči přispěli obyvatelé Olomouckého kraje v kampani s názvem Na zdraví Haiti, během které v kavárnách či restauracích platili dobrovolné částky za kohoutkovou vodu. Zdravotní prohlídkou prošli školáci v oblasti Baie de Henne, kde ACHO působí dlouhodobě. Informovala o tom mluvčí ACHO Karolína Opatřilová. O zdraví chudých Haiťanů se postarali pracovníci charity během měsíční mise, ze které se nyní vrátili domů.

Podařilo se prohlédnout a ošetřit 368 chudých Haiťanů, převážně dětí. Zábřežský lékař Josef Marada ošetřoval potřebné na severozápadě země a to v Baie de Henne, kde prohlédl 237 dětí a 11 dospělých a v Gonaives, kde se postaral o 60 maminek a jejich 60 dětí, které docházejí do nutričního centra," uvedla mluvčí ACHO.

Děti nejvíce trápí vyrážky, nedostatek vitamínů, problémy s trávením a záněty

Kromě zdravotních prohlídek dostali Haiťané také vitamíny a zubní pasty. Na zdravotní prohlídky přispěli lidé z Olomouce, Zábřehu, Hranic a Svitav při kampani Na zdraví Haiti, která se v srpnu uskutečnila v osmnácti podnicích. Lidé za sklenky pitné vody zaplatili dohromady zhruba 18 tisíc korun, dalších 7 tisíc utratili za výrobky haitských řemeslníků. Kampaň se uskutečnila počtvrté, loni se díky ní podařilo ošetřit 240 dětí. Podle humanitární pracovnice Kláry Lőffelmannové je nejčastěji trápí vyrážky, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá chudým na Haiti dlouhodobě

Příčinou je především nedostatek pitné vody a také plnohodnotné stravy. Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti dlouhodobě, zaměřuje se na pomoc nejchudším a nejzranitelnějším skupinám obyvatel, snaží se podporovat jejich vzdělanost a zlepšit péči o jejich zdraví.

Začala se vzdělávacím projektem Adopce na dálku a humanitární pomocí po katastrofách, poté rozšířila svou pomoc o každoroční zdravotní kempy, stavbu přístřeší či podporu šicí dílny v gonaiveském centru, kde se učí řemeslu deset švadlen na šlapacích strojích značky Lada a Minerva. Na Haiti je charita poslala v kontejneru s pomocí dárců z celé České Republiky loni na podzim.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky charita, voda, Haiti, ACHO

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.