pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Známý americký hudebník Al Di Meola odehraje svůj koncert v Olomouci v březnu

Olomouc navštíví jeden z nejlepších světových kytaristů, americký hudebník Al Di Meola. Koncert se uskuteční 20. března příštího roku v sále Moravské filharmonie v Redutě.

Al Di Meola je držitel ceny Grammy

Americký jazzový kytarista, který působí na hudební scéně čtvrtou dekádu, se publiku představí s novým albem Opus. Držitel ceny Grammy a čtyřnásobný vítěz ankety časopisu Guitar Player Magazine se naposledy v Česku představil loni v listopadu v Praze. Na novém albu má kytarista jedenáct skladeb, ve kterých se opět míchá jazz s rockem a world music.

Na koncert v Olomouci dorazí i kubánský klavírista Kemuel Roig

Na olomoucký koncert společně s Al Di Meolou dorazí kubánský klavírista Kemuel Roig, který se podílel na třech skladbách a akordeonista Fausto Beccalossi. „Nové album mě charakterizuje více jako skladatele/kytaristu, než kytaristu/skladatele. Současně představuje nové období mého života. Poprvé jsem skládal s takovou radostí, která pramenila z nádherného vztahu s mojí ženou a naší malou dcerou. Má rodina mě inspiruje každý den a já věřím, že se to odráží i v mé hudbě," citovali pořadatelé hudebníka před olomouckým koncertem.

Kytarista se věnuje hudbě více než třicet let

Kytarista, který se více než třicet let pohybuje ve světě jazzové fúze a akustické latinsko-americké hudby, v České republice koncertoval již několikrát. Například v roce 2015 do Plzně přivezl svůj koncertní pořad Beatles & More, jehož jádro tvořily nově aranžované skladby skupiny Beatles z Di Meolova tehdy posledního alba All Your Life: A Tribute to The Beatles Recorded at Abbey Road Studios, London.

Loni v pražském divadle Hybernia zahrál skladby ze svého nového alba Morocco Fantasia doplněné skladbami dvojice John Lennon-Paul McCartney nebo argentinského skladatele Astora Piazzolly. Al Di Meola svou kariéru nastartoval v 70. letech 20. století díky hraní ve skupině Return to Forever, kterou vedl Chick Corea.

Hudebník nahrál jedno z nejprodávanějších živých alb

S kytaristy Johnem McLaughlinem a Paco de Luciou nahráli jedno z nejprodávanějších živých alb v historii Friday Night in San Francisco. Během své kariéry spolupracoval také s klávesistou Janem Hammerem, jazzovým houslistou Jean-Lucem Pontym, s baskytaristou Stanleym Clarkem a dalšími. Účinkoval také jako host na albu Paula Simona Hearts and Bones a koncertoval na turné s Carlosem Santanou. V posledních letech se Al Di Meola věnuje spíše akustickým projektům.

Autoři | Foto Facebook Al Di Meola

Štítky Al Di Meola, koncert, hudba, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.