čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Vánoční ryby opět zdražily. Další růst cen obchodníci v dohledné době nečekají

Vánoce se blíží mílovými kroky. Kromě stromků je dobré s předstihem shánět i ryby na štědrovečerní tabuli. Zjistili jsme informace o šupináčích přímo u prodejců.

Nepříjemnou zprávou je, že šupináči letos opět podraží. „Před měsícem jsme zdražovali o pětikorunu za kilo masa. Další změny cen neočekávám,“ uklidňuje Pavel Oberreiter. Jihočeská univerzita ceny svých úlovků mění oběma směry. „Ceny měníme během celého roku podle aktuálních nákladů. Někdy zlevňujeme a někdy zdražujeme. Na Vánoce je to stejné. Pokud se podaří udržet stejné náklady, není třeba cíleně zdražovat,“ říká Jan Kašpar z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity (FROV JU).

Proces zvyšování cen ryb na českém trhu vysvětluje Martin Zimandl z Českého rybářského svazu. „V srpnu a v říjnu největší český producent sladkovodních ryb zdražil ceny kaprů. Menší firmy se musejí cenám podřídit a zdražit také, jinak se ocitnou na černé listině tohoto producenta. To znamená, že když potřebují jiné ryby, největší chovatel jim je neprodá,“ uvádí. Zároveň ale dodává, že takové poměry panují ve všech odvětvích.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Vánoce, ryby, obchod, ceny, prodej

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.