pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Vlastivědné muzeum zahájilo výstavu Šťastný život v secesi. Vraťte se v čase a nahlédněte do secesní domácnosti

Do kuchyně, ložnice či dětského pokojíku v období secese mohou nahlédnout návštěvníci nové výstavy Vlastivědného muzea v Olomouci.

Výstava představí secesní oděvy, hračky, šperky i nádobí

Expozice nese název Šťastný život v secesi a představuje exponáty z období let 1895 až 1915 ze soukromých sbírek a sbírek muzea. K vidění jsou secesní šperky, oděvy, kuchyňské nádobí či hračky. Lidé se také mohou dočíst ze zaručených rad z tohoto období, jak prožít šťastný život. Výstava bude otevřena do 27. ledna. Těžiště výstavy podle kurátora Roberta Šreka z Historického ústavu Vlastivědného muzea v Olomouci spočívá v období kolem roku 1900, kdy se prosazoval nový výtvarný styl secese. Expozice se zaměřuje na to, jak se tento styl odrazil v tehdejších domácnostech.

Nebude chybět ani vánoční stromek se secesními ozdobami

Výstava umožňuje pohled do typické domácnosti z počátku 20. století. Lidé tak mohou nahlédnout do kuchyně, slavnostně prostřené jídelny, do ložnice s ručně vyšívanou výbavou či nočním prádlem nebo do dětského pokoje s dětskými hračkami," řekl kurátor výstavy. V záplavě secesních předmětů najdou návštěvníci i unikáty. Patří mezi ně například krajkové šaty, které patřily druhé manželce malíře Maxe Švabinského Anně. V předvánočním období v expozici nechybí vánoční stromek s původními secesními ozdobami.

Návštěvníci se dozví i to, jak probíhalo trestání dětí a dostanou tip, jak vyzrát na muže

Vlastivědné muzeum výstavu doplnilo například secesními šperky, porcelánem či střeleckým terčem z roku 1904, doplnil kurátor. Originální elegantní šaty, slunečníky, klobouky, rukavičky či obuv pocházejí ze sbírek Jana Marouška z Tábora a Zdeny Mudrákové ze Zlína. Z rad z tehdejšího období si mohou návštěvníci odnést poučení například o tom, jak trestat děti, ale také jak servírovat ovoce, jak pěstovat jemný mrav, ale i jak vyzrát na muže nebo jak cvičit doma.

Autoři | Foto vmo.cz

Štítky secese, výstava, muzeum, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.