pátek 29. března 2024 Taťána

Nejoblíbenější mezi lidmi je zlaté a přírodní jmelí, jedna firma do Vánoc zpracuje až sedmdesát tun této rostliny

Sedm desítek tun jmelí zpracují do konce roku v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku pracovníci společnosti Přírodní dekorace, která na předvánoční trh v Česku i do okolních zemích dodá několik desítek tisíc svazků barveného a přírodního jmelí.

Poptávka i ceny vánočního jmelí jsou v posledních letech stabilní, řekl jednatel společnosti Přírodní dekorace Stanislav Stavárek. Surovinu pro výrobu tradiční vánoční ozdoby pracovníci firmy od konce října sbírají ze stromů v širokém okolí. Firma musí nejprve získat souhlas vlastníka stromu a poté stromy zdarma zbaví cizopasníka. Ročně ošetří zhruba pět stovek stromů.

Barevné experimenty u jmelí lidi nelákají

Lidé jsou rádi, když za nimi přijdeme a zdarma jim strom ošetříme. My na oplátku získáme surovinu," uvedl Stavárek, podle kterého se díky každoročnímu sběru nešíří jmelí na další stromy. V nabídce jmelí z produkce společnosti Přírodní dekorace dominuje zlatá barva a přírodní jmelí. Menší podíl připadá na stříbrnou. „Každopádně na trhu jsou i nějaké barevné výstřelky, jako je modrá, fialová nebo černá varianta jmelí. Někteří producenti tyto barvy dělají, ale ve velmi omezené míře. Lidé na stánku pak pořádně neví, co si mají vybrat. Snažím se proto přílišné barevnosti vyvarovat," uvedl Stavárek.

Jmelí se od nás vyváží i do zahraničí

Firma Přírodní dekorace používá barvu připravenou podle vlastní receptury, aby zajistila co nejlepší kvalitu a stálost barevného jmelí. Hlavní část produkce jmelí dodává v předvánočním období tuzemským velkoobchodům. Menší část jmelí je určena na export do Německa, Rakouska a na Slovensko. Cena vánočního jmelí je v tuzemsku bez výraznějších výkyvů, a to i navzdory občasným dovozům levnějšího jmelí z Ukrajiny či Maďarska, které je ale podle Stavárka zpravidla méně kvalitní. Malý svazek jmelí z produkce firmy Přírodní dekorace stojí necelých 17 korun, velký svazek pak zhruba 35 korun. Sběrem a úpravou jmelí se v Česku podle Stavárka zabývá zhruba deset firem a spousta lidí, kteří si tímto způsobem přivydělávají. Sběrači musí být fyzicky zdatní, jelikož za jmelím šplhají na lanech do korun vzrostlých stromů.

Sběr jmelí ze stromu zabere několik hodin

Sběr jmelí z jednoho stromu zkušené dvojici pracovníků zabere několik hodin. Firma si na sběr a zpracování jmelí najímá brigádníky. „Sběr jmelí je hodně náročný a teď na podzim probíhá prakticky pořád. Nezajímá nás, jestli je venku mráz, sněží, fouká vítr nebo prší. Musíme sbírat neustále, aby jmelí k našim zákazníkům směřovalo co nejčerstvější. Když jmelí nevypadá hezky, tak se hůř prodává," podotkl Stavárek. Podle Stavárka je vánoční jmelí určeno k darování. „Když si lidé kupují jmelí, tak jim říkáme, ať si nekupují pouze pro sebe a někoho podarují. Uvidí potom, kolik jmelí dostanou darem od někoho jiného," řekl Stavárek. Jmelí podle něj může pomoci i v oblasti mezilidských vztahů. „Jedna starší paní loni naším jmelím podarovala sousedku v domě, kterou neznala. Nyní jsou z nich velké kamarádky. Tak by to mělo fungovat," dodal.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jmelí, Vánoce

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.