čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Vánoční trhy v Olomouckém kraji nabízí pestrý doprovodný program. Čekají vás koncerty, bruslení, promítání i čerti

Veřejné bruslení, koncerty či divadelní představení přinášejí letos jako doprovodný program vánoční trhy ve městech Olomouckého kraje. Největší nabídka je tradičně v Olomouci, která vánoční trhy zahájila již v pátek.

Vánoční strom v Olomouci byl rozsvícen v pátek

Program v krajském městě čítá několik desítek akcí a končí až půlnoční bohoslužbou na Štědrý den. Pestrý výběr však mají i lidé v Přerově, kde se o podobu trhů stará již druhým rokem soukromá firma, či v Prostějově. Tradiční vánoční trhy začaly v Olomouci v pátek, kdy byl zároveň rozsvícen vánoční strom u radnice. Na Horním a Dolním náměstí je instalováno více než sto stánků s punčem, občerstvením a vánočním sortimentem. Vánočně vyzdobenou Olomouc každoročně navštěvují desítky tisíc lidí z tuzemska i zahraničí.

Návštěvníky čekají hudební, filmové, zábavní i tvořivé akce

Letos je čekají navíc například koncerty skupin Děda Mládek Illegal Band, Ready Kirken, Voxel či olomoucké kapely Tak co?, podívejte se na program zde. Až do konce roku bude v provozu mobilní kluziště na Dolním náměstí. Bruslit mohou již také lidé v centru Prostějova, kde se vánoční jarmark otevře v pondělí. Po celý advent jsou pro děti i dospělé připraveny hudební, filmové, zábavní i tvořivé akce. V Přerově sice nápad postavit na náměstí veřejné kluziště neprošel, obyvatele však čekají koncerty i promítání na velkoplošné obrazovce. Vánoční trhy pro město připravuje společnost RK Invest.

PSALI JSME: FOTO/VIDEO: Olomoucký vánoční strom dostal jméno Štístko. Podívejte se na fotky z rozsvícení!

V Přerově se chystá kino na velkoplošné obrazovce

Samotné vánoční trhy zahájíme už s předstihem, tedy v pátek 30. listopadu. Otevřeny budou jarmareční domečky s nabídkou jídla, pití i drobných vánočních předmětů. A na pódiu vystoupí ten den kapely Tak co? a Fly tomorrow," uvedl za pořadatele Petr Ilgner. O den později se na náměstí představí olomoucké divadlo Tramtarie s pohádkou Bajaja. Program bude v Přerově pokračovat každý den až do Štědrého dne, děti se mohou těšit na mikulášskou nadílku, na ohňostroj a živý betlém. Chystá se také kino na velkoplošné obrazovce. „Pohádky, komedie či filmy s vánoční a zimní tematikou lidé vítají, proto jim v průběhu adventu vždy od 17 hodin nabídneme šest českých filmů," doplnil Ilgner. Také Šumperk chystá řadu akcí. Vánoční atmosféru jako první naladí Adventní podvečer s divadlem ve středu 28. listopadu na Hlavní třídě u divadla.

Šternberk nabídne pekelnou show s rakouskými čerty

Tradiční Vánoce na Točáku v Šumperku budou zahájeny slavnostním rozsvícením vánočního stromu v pátek 30. listopadu. Připravuje se také druhý Adventní podvečer s divadlem, vánoční farmářské trhy a také třetí ročník Adventních dnů splněných přání," řekla mluvčí radnice Olga Hajduková. Ve Šternberku plánují bohatý program na všechny adventní neděle, uskuteční se na Hlavním náměstí. Tradiční akce, jako dětský jarmark či vánoční prohlídky, organizuje hrad, novinkou bude ve Šternberku pekelná show s rakouskými čerty v pondělí 3. prosince. V plánu akcí jsou také vánoční výstavy v Expozici času a informačním centru a koncerty v kulturním domě i v kostele, uvedli zástupci města.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky Vánoce, trhy, bruslení, koncerty, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.