pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucký kraj má v plánu investovat miliony korun do paliativní péče

Několik milionů korun ročně hodlá v příštích letech investovat Olomoucký kraj do fungování a dalšího rozvoje paliativní péče o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života. Počítá s tím koncepce zaměřená na paliativní péči, kterou vypracovalo hejtmanství.

Olomoucký kraj by potřeboval alespoň pět ambulancí paliativní péče

Jejím posláním je ulehčit život lidem, kteří trpí nevyléčitelnými chorobami, řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). „Paliativní péče byla dlouhá léta ve společnosti tabu. To jsme se rozhodli změnit, protože když o něčem nebudeme mluvit, těžko to můžeme zlepšit. A naším záměrem je, aby byla paliativní péče v regionu na špičkové úrovni. Je to často jediná věc, kterou můžeme pro umírající udělat," uvedl Okleštěk. Koncepce počítá s podporou ambulantní paliativní péče, mobilních hospiců i lůžkové péče. Odborníci vypočítali, že Olomoucký kraj by potřeboval pět až šest ambulancí paliativní péče, nejméně šest specializovaných týmů v nemocnicích, pět poskytovatelů služby mobilního hospice a 30 až 60 lůžek zaměřených na tyto pacienty.

V prostějovské nemocnici se buduje oddělení pro paliativní péči

Například poskytovatelům domácí a lůžkové paliativní péče by měl Olomoucký kraj podle koncepce ročně přispívat až 5,5 milionu korun. Další dva miliony chce hejtmanství každý rok vyčlenit na investice a několik stovek tisíc bude stát podpora vzdělávání pracovníků v paliativní péči. Součástí připravené koncepce je stavba nového lůžkového oddělení pro dlouhodobě nemocné a pacienty vyžadující paliativní péči, kterou nedávno zahájila v jedné ze svých budov Nemocnice Prostějov. Oddělení má být kolaudováno příští rok na jaře. Jeho vybudování bude stát 25 milionů korun a zaplatí ho Olomoucký kraj. V budově léčebny dlouhodobě nemocných díky stavbě vznikne nová, čtvrtá stanice s kapacitou 24 lůžek. Z toho pět lůžek bude určeno pro pacienty paliativní péče.

Změny vítá charita, církev i poskytovatelé sociálních služeb

V rámci koncepce paliativní péče vznikne pět jednolůžkových pokojů pro nevyléčitelně nemocné. Všechny nabídnou možnost přistýlky, aby blízká osoba mohla u nemocného přespat. Vždy jeden lékař a sestra z každého oddělení se navíc budou vzdělávat tak, aby mohli pečovat o pacienta v terminálním stadiu a citlivě mluvit s jeho příbuznými," uvedla předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová. Snahu kraje o rozvoj paliativní péče podle hejtmanství přivítali poskytovatelé sociálních služeb, představitelé charity i církve.

V kraji se vybudují mobilní hospice

Jde o velmi záslužný počin. Velké rezervy v poskytování paliativních služeb vidíme hlavně v severní části regionu," uvedl arcibiskup Jan Graubner. V Olomouci a okolí se už delší dobu o umírající lidi stará hospic na Svatém Kopečku. Loni k němu přibyl mobilní hospic Nejste sami. Mobilní hospic by měl brzy začít fungovat také v Přerově. O umírající lidi na Šumpersku a Jesenicku by se měla v příštích letech nadále starat charita ve spolupráci s mobilním hospicem. Tyto služby může v horském regionu nabídnout i Jesenická nemocnice.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky paliativní péče, zdravotnictví

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.