pátek 29. března 2024 Taťána

Sklářští výtvarníci vystavují svá díla v Galerii města Olomouce, jedná se o poslední letošní výstavu

Čtyřem autorům, které spojuje nejen přátelství, ale i tvorba v oblasti uměleckého skla, je věnována poslední letošní výstava v Galerii města Olomouce.

Výstava ukazuje tvorbu čtyř sklářských výtvarníků

Nese název Dechem, tahem, žárem, tvarem, představují se na ní sklářští výtvarníci Oldřicha Plíva, Josef Divín, Martina Hlubuček a také Tomáš Plesl, který se bude prezentovat malířskou tvorbou. Výstava je otevřena do 21. prosince. Výstava se připravovala dva roky, v této sestavě vystavují autoři podle svých slov poprvé. „Rozhodli jsme se spojit se se spřátelenými kolegy s tím, že by bylo zajímavé udělat dialog mezi malbou a sklářskou tvorbou. Přizvali jsme k tomu Oldřicha Plívu, který patří mezi nejvýznamnější představitele sklářské generace," uvedl jeden z autorů Tomáš Plesl.

Každý z umělců se specializuje na něco jiného

Společným jmenovatelem je podle vystavujících to, že většina z nich pochází z Jablonecka, mladší z nich spojují také studia. Nestorem vystavujících je sedmdesátiletý Oldřich Plíva, který je v oblasti ateliérového skla znám jako autor dlouhodobě rozvíjející problematiku tavené plastiky v minimalistických geometrických formách. Vytváří objekty, kterými se důsledně vyhýbá estetizování, objekty s filozofickým obsahem. Dalším autorem je čtyřiačtyřicetiletý Martin Hlubuček, který na výstavě prezentuje své limitované série interiérových váz z foukaného skla. Stejně starý výtvarník Tomáš Plesl sice má rovněž vzdělání v oblasti uměleckého skla, ale po ukončení studia se trvale přiklonil k malbě. Svůj výběr obrazů soustředil na olomoucké výstavě na krajiny a zátiší. Nejmladším vystavujícím je šestatřicetiletý Josef Divín, který ve své tvorbě do skla zatavuje kovové folie a vytváří kontrasty, jimiž boří mýty o "krásném skle".

Poslední letošní výstavu můžete navštívit do 21. prosince

Svou tvorbu prezentoval na více než osmdesáti výstavách, je zastoupen ve významných galeriích a muzeích. Jeho dílo je ovlivněno prostorem, protknuto tajemnem a je tichým nositelem příběhu, který se za ním skrývá," uvedli zástupci galerie. Na stěny galerie umístil skleněné obrazové kompozice, které jsou zhotoveny z plochého opaxitového skla, které bylo využíváno ve 30. letech 20. století jako stavební materiál. Na výstavě návštěvníci spatří především novější díla autorů. „Šlo nám o to, abychom je skamarádili dohromady a aby díla tvořila nějaký dialog," uvedl Plesl. Oldřich Plíva zase vybíral práce, které se podle něj hodí do této sestavy i prostoru. „Nejsou to věci z poslední doby, jsou to práce, které mám rád a myslím si, že sem patří," doplnil Plíva.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky výstava, galerie, skláři, sklo, umění

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.