čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Nemocnice Prostějov pořídila na chirurgický operační sál novou laparoskopickou věž

Novou laparoskopickou věž za 1,8 milionu korun pořídila na svůj chirurgický operační sál Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL.

Nemocnice má teď dvě laparoskopické věže

Díky této investici mají zdravotníci k dispozici aktuálně již dvě věže a mohou takoperovat laparoskopickou metodou na dvou sálech současně. „Investici velmi vítáme. S původní věží jsme prováděli více než 450 laparoskopických operací ročně. Laparoskopie, tedy operace pomocí několika vpichů, je přitom pro pacienta podstatně šetrnější, než při takzvané konvenční laparotomii," vysvětluje MUDr. Jiří Šťastný, primář operačních sálů Nemocnice Prostějov.

Ročně se zde provede několik stovek laparoskopických operací

Moderní miniinvazivní metody se podílejí v některých případech téměř na 90 procentech operací. Například jen v Nemocnici Prostějov zdravotníci na chirurgickém oddělení každoročně laparoskopicky odoperují přibližně 150 slepých střev, 150 žlučníků a kolem 100 pupečních, tříselných či bráničních kýl. Zhruba pět desítek operací připadá na bariatrickou léčbu obezity, což je zákrok, při kterém se provádíresekce žaludku, čímž se zmenší jeho objem a pacient nemůže přijímat tolik potravy.

Chirurgické oddělení Nemocnice Prostějov disponuje více než padesátkou lůžek a péči na tomto oddělení zajišťuje 14 lékařů a více než 50 nelékařských zdravotnických pracovníků. Oddělení zajišťuje péči především o chirurgicky nemocné, ale rovněž poskytuje akutní péči urologickým nemocným ve spádové oblasti bývalého okresu Prostějov. Důkazem rozvoje pracoviště je každoroční mírný nárůst operativy a především významné rozšíření spektra operačních výkonů s důrazem na moderní a miniinvazivní postupy prováděné právě laparoskopicky.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, Prostějov, laparoskopie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.