úterý 16. dubna 2024 Irena

V kauze zmanipulovaných konkurzů, která se řeší téměř 16 let, je jasno. Soud zmírnil tresty Berkovi i ostatním

Podívejte se na výběr událostí v případu soudce Jiřího Berky, který podle žalobce způsobil spolu s dalšími lidmi škodu 264 milionů korun zfalšovanými konkurzy a v listopadu 2015 byl odsouzen k 8,5 letům vězení.

Olomoucký vrchní soud dnes snížil trest ústeckému soudci Jiřímu Berkovi obžalovanému kvůli zmanipulovaným konkurzům z 8,5 na sedm let. Tresty odvolací soud snížil i dalším šesti ze zbývajících osmi obžalovaných a to v rozmezí o půl až 2,5 roku. Zohlednil přitom délku trestního stíhání. Berka, který dnes k soudu opět nepřišel, si odpyká nejvyšší trest, ostatní obžalovaní v roli konkurzních správců, podnikatelů či soudních znalců zůstanou ve vězení čtyři až šest let. Zbývajícím dvěma mužům, kterým krajský soud uložil podmíněné tresty, odvolací soud tresty potvrdil. Kauza se řeší téměř šestnáct let.

15. dubna 2003 - Policie zadržela a obvinila soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiřího Berku, který 31. března poslal na základě údajně padělaných listin do konkurzu Union banku.

16. února 2004 - Padlo obvinění kvůli podezřelým konkurzům na firmy ZKL Klášterec nad Ohří a Stavební podnik Ralsko. Kromě Berky byli v souvislosti s tímto případem obviněni bývalý konkurzní správce Daniel Thonat, zástupce konkurzního správce Petr Tuhý, soudní znalec Martin Jurenka a zaměstnanec zpeněžování podstaty Lubor Kindl.

17. května 2004 - Berkovi, Thonatovi, Tuhému a Kindlovi bylo rozšířeno obvinění za konkurz firem Zbrojovka Brno a Retema. Nově byli obviněni tehdejší prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec a konkurzní správkyně Marta Čiháková.

15. prosince 2005 - Krajský soud v Ústí nad Labem obdržel obžalobu na Berku a dalších pět lidí. Nejvyšší soud později případ přidělil Krajskému soudu v Českých Budějovicích.

20. ledna 2006 - V souvislosti s kauzou pochybných konkurzů byl z braní úplatků obviněn bývalý úředník Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Vladimír Šiša. Úplatky mu podle vyšetřovatelů dával Větrovec a jeho kolega z vysoké školy Jan Harangozzo a Šiša jim za to slíbil zajistit informace o vyšetřování korupce a finanční kriminality. Podle verdiktu soudu z dubna 2010 ale Šiša nepracoval v tajné sekci NBÚ, a tudíž Větrovcovi nedopomohl k žádným tajným informacím.

8. února 2006 - Kvůli podezření z napojení na skupinu kolem soudce Berky rezignoval ředitel NBÚ Jan Mareš.

24. dubna 2008 - Soudní líčení pokračovalo přednesením nové obžaloby kvůli konkurzu na desátou firmu, Grafostroj Cvikov.

6. dubna 2010 - Táborský krajský soud Berku nepravomocně odsoudil na devět let. Stejný trest dostali i Thonat a Větrovec. Za účast na zločinném spolčení byli dále odsouzeni Tuhý na osm let, Jurenka na sedm let a osm měsíců, podnikatelé Miroslava a Karel Melicharovi na osm let a Kindl na 6,5 roku. Čiháková byla uznána vinnou z porušení povinnosti při správě cizího majetku, soud jí ale neuložil trest. Pavel Hlavatý, Šiša a Harangozzo byli zproštěni obžaloby. Sedm z devíti odsouzených se odvolalo.

Srpen 2011 - Nejvyšší soud rozhodl, že odvoláním se má zabývat Vrchní soud v Olomouci, a nikoli v Praze. Opatření bylo zdůvodněno obavami z vazeb mezi některými obžalovanými a pražskými soudci. Thonat a Větrovec se proti rozhodnutí odvolali, Ústavní soud ale jejich námitky neuznal.

Květen 2012 - Olomoucký vrchní soud v neveřejném zasedání zrušil rozsudek z dubna 2010 a případ vrátil táborskému krajskému soudu, jemuž nařídil lépe odůvodnit rozsudek.

11. ledna 2013 - Soud v Táboře zastavil na základě novoroční prezidentské amnestie Václava Klause Berkovo stíhání. Podle soudu se amnestie v celém rozsahu týkala rovněž Thonata a Kindla, částečně pak Větrovce a Čihákové. Státní zástupce podal proti nepravomocnému verdiktu stížnost.

Počátek dubna 2013 - Vrchní soud v Olomouci rozhodl, že pro Berku, Thonata a Kindla platí amnestie jen částečně. Stíhání tak mělo pokračovat pouze v případech konkurzů firem Báňské stavby Most, Zemědělské družstvo Kravaře v Čechách, Mostecké obchodní sdružení export, import a Grafostroj. Vrchní soud zároveň potvrdil zastavení řízení u Větrovce.

17. června 2013 - Nejvyšší státní zástupce podepsal dovolání k Nejvyššímu soudu, jímž napadl částečné zastavení stíhání Berky, Thonata a Kindla. Dovolání podali také jejich právníci, kteří se domáhali úplného zastavení stíhání.

20. srpna 2014 - Nejvyšší soud vyhověl nejvyššímu státnímu zástupci a věc předal k novému projednání soudu v Táboře.

22. června 2015 - V Táboře začalo obnovené líčení.

14. září 2015 - Táborský soud zastavil kvůli promlčení trestní stíhání tří z 12 obžalovaných. „Nejzávažnější trestná činnost u obžalovaných Vladislava Větrovce, Jana Harangozza a Marty Čihákové byla amnestována, zbývající bagatelní trestná činnost byla promlčena," řekl soudce Zdeněk Kučera.

25. listopadu 2015 - Soud odsoudil Berku k 8,5 letům vězení, dalším osmi lidem uložil tresty v rozpětí od dvouleté podmínky do 8,5 roku vězení. Berka i ostatní se odvolali. Podle mluvčího olomouckého vrchního soudu byl rozsudek z 25. listopadu 2015 soudu předložen až letos 25. ledna.

28. listopadu 2018 - Po třech letech od vynesení rozsudku u táborského soudu a více než 15 let po zahájení trestního řízení olomoucký vrchní soud snížil Berkovi trest na sedm let. Tresty snížil i dalším šesti z osmi obžalovaných, a to v rozmezí o šest měsíců až 2,5 roku. Zohlednil přitom délku trestního stíhání.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, Berka, kauza, konkurzy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.