čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Trápí vás neposypaný chodník, nefunkční osvětlení nebo dým ze zplodin od souseda? Mobilní aplikace vám pomůže problém řešit

Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokážou znepříjemnit.

Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech neboobrovské ulamující se rampouchy.

Aplikace odešle fotohlášku na úřad

Ne všichni se o své chodníky a nemovitosti starají, jak by měli, a samosprávy obcí a městských částí často nedokáží reagovat rychle a včas na změnu počasí. Pokud zjistíte, že se na frekventovaném chodníku pod vrstvou sněhu utvořilo náledí, o kterém majitel pozemku ještě neví a chodník čeká na posyp solí, nebo se ze střechy kulturního domu pomalu sesouvá sníh, je nejjednodušší možností nahlášení takové události přes aplikaci Zlepšeme Česko. Stačí jen vyfotit nebezpečné místo a aplikace zaznamená vaši polohu a odešle fotohlášku na kompetentní úřad nebo osobu ve vaší obci.

Zápach a dým ze zplodin linoucí se od souseda vyřešíte raz dva

I když stále více z nás smýšlí ekologicky, tak se hlavně v menších obcích stále objevují tací, kteří v zimě topí vším možným. Zápachem a dýmem ze zplodin zatěžují své okolí i přírodu kolem sebe. Pokud se vás tato situace týká a nemáte možnost promluvit si s vlastníkem nemovitosti osobně nebo odmítá problém řešit, tak se můžete přes aplikaci Zlepšeme Česko obrátit na svůj obecní úřad. Ovšem to platí,jen když je „hříšníkem“ soukromá osoba. V případě firmy nebo přímo továrny se musíte obrátit na Českou inspekci životního prostředí.

Už žádné neosvětlené přechody pro chodce

Dalším výrazným problémem v mnoha obcích bývá nefunkční veřejné osvětlení. Pociťujeme to hlavně v zimě, když jsou dny kratší a je brzo tma. Problémovými místy jsou především neosvětlené přechody pro chodce nebo ulice, ve kterých chybí chodníky. Neoznačeného chodce si řidič všimne až na poslední chvíli, a to může být pozdě. Nefunkční veřejné osvětlení můžete také nahlásit pomocí aplikace Zlepšeme Česko, které podnět předá zodpovědnému odboru ve vaší obci.

Mobilní rozhlas využívá více než 450 obcí o celkovém počtu čtvrt milionu obyvatel a jedná se tak o nejrozšířenější nástroj pro chytrou obecní komunikaci. Zlepšeme Česko je pak celorepubliková občanská iniciativa, která cílí na širokou veřejnost. Spojuje projekty Zmapuj.To, Ukliďme Česko, Mobilní rozhlasa Lepší místo, které mají za cíl zlepšovat život v okolí bydliště a komunikaci samospráv s občany.

Tisková zpráva

Štítky aplikace, mobil, chodník, osvětlení, Zlepšeme Česko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.