pátek 26. dubna 2024 Oto

Desetimetrový smrk z Hranic čeká cesta do Nizozemska. O takové stromy je tam nouze

Zřejmě nejdelší cesta ze všech vánočních stromů v tuzemsku čeká desetimetrový smrk z Hranic na Přerovsku. Město jej již tradičně posílá do partnerského města Leidschendam-Voorburgu v Nizozemsku.

Letos do Nizozemska poputuje desetimetrový smrk

Dominantu Vánoc do města vzdáleného 1300 kilometrů posílají Hranice každoročně, loni dokonce rovnou dva stromy. Kácení čeká strom příští týden, řekl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. „Letos to bude smrk do deseti metrů z Máchovy ulice, z městského pozemku. Kácení se uskuteční během prvního prosincového týdne, tradičně bude zajištěna doprava kamionem, který sem do Česka dojel s nákladem. Dopravu zařizuje holandská strana," uvedl mluvčí radnice. Posílání vánočních stromů do Nizozemska má mezi oběma městy tradici, v partnerském městě mají totiž o podobné vánoční stromy nouzi, proto jim Hranice tímto způsobem každoročně pomáhají.

Z Hranic se stromy posílají každoročně od roku 2000

„Tradice darování vánočního stromu partnerskému městu Leidschendam-Voorburgu byla zahájena již v roce 2000, kdy jsme slavili deset let výročí spolupráce mezi oběma městy," dodal Bakovský. Vánoční stromy symbolicky tmelí dlouholetou spolupráci měst. Partnerské město v minulosti Hranicím například pomohlo s odstraňováním následků povodní, města také společně pořádají výstavy a další kulturní akce. O vánoční symbol nepřijdou ani obyvatelé Hranic.

V Hranicích už vánoční strom svítí

Strom se rozsvítil na Masarykově náměstí včera, kdy také odstartoval vánoční program, který bude provázet obyvatele města až do Vánoc. Patří mezi ně například dnešní koncert Olomouckého Dixieland Jazz Bandu, zabijačková show s řezníkem Krkovičkou příští pátek či velká ohňová show v polovině prosince. Chybět nebude i řada dalších koncertů včetně zpívání vánočních koled.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky smrk, strom, Nizozemsko, Vánoce

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.