středa 24. dubna 2024 Jiří

Během adventu nabídne Arcibiskupství olomoucké prohlídky, koncerty i program pro děti

Koncerty, komentované prohlídky ve slavnostně vyzdobených sálech či programy pro děti chystá na nadcházející advent olomoucké arcibiskupství.

Akce nabízí ve svých reprezentačních prostorách Arcibiskupského paláce ve Wurmově ulici. Komentovaná prohlídka se uskuteční příští sobotu, kapacita je však omezená, informoval mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Sály biskupské rezidence se v následujících týdnech otevřou také při dvou koncertech.

Vstupné na koncert bude dobrovolné, výtěžek podpoří církevní školství

V úterý 4. prosince zde vystoupí Trio Martinů se skladbami Ludwiga van Beethovena a Antonína Dvořáka. „Advent je v křesťanském pojetí dobou ztišení a přípravy na Vánoce, což se dnes v jeho světském vnímání jako přehlídky všech možných příchutí punčů a omílání koled poněkud ztrácí. Věřím, že vybrané skladby přispějí k naladění na tajemství blížících se svátků," uvedl biskup Antonín Basler, který benefiční koncert zaštítil. Trio Martinů, které vystupuje ve složení Petr Jiříkovský (klavír), Pavel Šafařík (housle) a Jaroslav Matějka (violoncello), má za sebou za více než dvacetiletou historii a koncerty ve většině zemí Evropy, ale například i v Japonsku nebo Koreji. Vstupné na koncert v Arcibiskupském paláci je dobrovolné a výtěžek z něj podpoří církevní školství v olomoucké arcidiecézi, doplnil mluvčí arcibiskupství.

Připravený je i program pro děti

Další koncert je v paláci připraven o čtyři dny později. S barokní hudbou se v sobotu 8. prosince představí soubor Musica Florea. Vstupenky na něj lze zakoupit v podloubí radnice, podrobný program je na stránkách. Během adventu se chystají v Arcibiskupském paláci také programy pro děti mateřských a základních škol. Děti se během nich seznamují s křesťanským pojetím Vánoc, vyrobit si zde budou moci také svůj vlastní dárek. „Snažíme se přiblížit vybraná témata formou přizpůsobenou věku a znalostem účastníků. Informace se střídají se samostatnou i skupinovou prací a tvořivými aktivitami," popsala Lucie Kropáčková, která má organizaci programů na starosti.

Více informací najdete zde.

Arcibiskupský palác v Olomouci je oficiálním sídlem olomouckých biskupů a arcibiskupů. Původní renesanční palác začal v místě dnešní rezidence stavět biskup Stanislav Thurzo na počátku 16. století. Třicetiletá válka a také požár v roce 1661 však budovu vážně poškodily a biskup Karel II. Liechtenstein-Castelcorn proto nechal rezidenci v letech 1664 až 1669 přestavět v barokním slohu a výrazně rozšířit. Dnešní podobu pak objekt získal během přestavby po požáru na počátku 20. století. Prostory paláce byly dějištěm řady významných historických událostí - roku 1805 se v nich před bitvou u Slavkova radili ruský car Alexandr a rakouský císař František, v roce 1848 zde abdikoval rakouský císař Ferdinand a na trůn nastoupil jeho synovec František Josef I. a roku 1850 byla v paláci uzavřena důležitá mírová smlouva mezi Rakouskem a Pruskem, tzv. Olomoucké punktace. Reprezentační místnosti však hostily i mnohé další významné osobnosti.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky arcibiskupství, koncert, kultura, děti

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.