pátek 26. dubna 2024 Oto

Oprava olomouckého mauzolea jugoslávských vojínů už stála miliony. Oprava bude dokončena příští rok

Několik milionů korun už od roku 2016 stála postupná oprava zchátralého mauzolea jugoslávských vojínů v Bezručových sadech v těsném sousedství historického centra Olomouce.

Rekonstrukce je dotovaná z ministerstva obrany

Radnice náročnou rekonstrukci rozložila do několika let a financuje ji s pomocí dotace ministerstva obrany. Oprava má být dokončena příští rok. V mauzoleu jsou uloženy ostatky téměř 1200 jihoslovanských vojáků, kteří padli na území Moravy a Slezska za první světové války. „Cílem rekonstrukce je navrátit mauzoleu jeho původní podobu. Dobrá péče o místa posledního odpočinku je přirozenou povinností kulturního dědictví," sdělil primátorův náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), který se na projektu obnovy mauzolea podílel. Oprava Jihoslovanského mauzolea je podle něj největší, i když zdaleka ne jedinou opravou pietních míst na území Olomouce.

Opravy probíhají od roku 2016

Radnice rekonstrukci dlouho chátrajícího mauzolea v Bezručových sadech zahájila v roce 2016. První etapa opravy stála 5,3 milionu korun. Město poté připravilo další dvě etapy rekonstrukce, které mají stát dohromady zhruba 11 milionů korun. Jako první byly podle primátorova náměstka Filipa Žáčka (ČSSD) opraveny zídky teras, schodiště, restaurovány byly kovové mříže a sanováno zdivo. Druhá etapa letos zahrnovala opravu vnitřní i vnější části kaple. Ve třetí části rekonstrukce se počítá s opravou krypty s regály na rakve a restaurováním rakví s ostatky vojáků. Ostatky padlých jihoslovanských vojáků v závěru rekonstrukce mauzolea vyzvednou odborníci certifikované společnosti, kteří je podrobně zdokumentují a zrestaurují. Po dokončení opravy krypty budou ostatky pietně uloženy zpět na původní místo.

Opravené mauzoleum poslouží ke kulturním akcím

Po dokončení všech etap rekonstrukce bude sloužit mauzoleum ke kulturním a společenským účelům. „Mohou se zde konat pietní akce, doprovodné akce k výstavám Flora Olomouc, prohlídky s průvodcem, popřípadě koncerty, výstavy a další akce, které svou úrovní a zaměřením odpovídají významu této kulturní památky," podotkl Šnevajs. Radnice se mohla v roce 2016 do opravy zanedbané památky pustit díky tomu, že po dvouletém soudním jednání s nástupnickými státy bývalé Jugoslávie se jejím vlastníkem stalo město.

Původní vlastník mauzolea, kterým bylo Království Jugoslávie, formálně zanikl v dubnu 1945. Mauzoleum jugoslávských vojínů je stavba ve stylu monumentálního neoklasicismu z roku 1926 navržená architektem Hubertem Austem. Postaveno bylo nákladem Československo-jihoslovanské ligy pro uložení ostatků 1188 jugoslávských vojáků, kteří zemřeli v olomouckých vojenských nemocnicích za první světové války. Později byly do mauzolea svezeny ostatky vojáků i z jiných částí země. Od roku 1958 je mauzoleum evidováno jako nemovitá kulturní památka. Na jeho špatném technickém stavu se v minulosti podepsali vandalové i přírodní vlivy.

Autoři | Foto Pavel Snášel

Štítky mauzoleum, vojáci, Jugoslávie, Bezručovy sady, památník

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.