pátek 29. března 2024 Taťána

Na statečné dárce krve bude čekat Mikuláš, čert a anděl s malým dárkem

Krev je nepostradatelnou součástí léčby v medicíně a denně zachraňuje životy. Bohužel dárců krve je neustále nedostatek. Starší odcházejí a mladých nepřibývá. Nemocnice Přerov, člen skupiny AGEL, proto vyhlásila na úterý a středu 4. a 5. prosince Mikulášský odběr. Dárcům krve či plazmy budou v tyto dny asistovat a rozdávat nadílku Mikuláš, anděl nebo čert.

„Motivů k darování krve může být celá řada, většinou je to ale právě příjemný pocit z dobrého skutku nebo láska k druhým, která k nám dárce přivádí. Rozhodli jsme se proto využít příležitosti svátku svatého Mikuláše a pro dárce připravili ještě další odměnu,“ prozrazuje MUDr. Štefan Repovský, primář transfúzní stanice Nemocnice Přerov, s tím, že kromě možnosti zachránit lidský život tentokrát nabídne transfúzní oddělení dárcům také malý dárek z rukou andílků či čertů.

Akce proběhne na Transfúzním oddělení Nemocnice Přerov v úterý 4. a ve středu 5. prosince od 6 hodin. Přicházet přitom mohou jak pravidelní dárci, tak i prvodárci, kteří zatím ještě krev nedarovali. „Zejména budeme rádi za všechny nové dárce, kteří přijdou darovat krev poprvé a rozšíří řady našich pravidelných dárců. Vítáni jsou ale samozřejmě i naši stávající dárci, kterých si velmi vážíme,“ doplňuje Štefan Repovský.

Každý dárce krve a plazmy získává nárok na pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitaminy od své zdravotní pojišťovny, občerstvení a odpočet ze základu daně z příjmu, a to za každý odběr 3 tisíce korun. Dárcem krve a plazmy se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, přičemž vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. S sebou k odběru potřebuje každý zájemce jen občanský průkaz a kartičku pojišťovny. Před samotným odběrem je pak dobré se doma lehce najíst, nechodit tedy na lačno a dodržet dostatečný příjem tekutin. Vyvarovat by se měli příliš sladkých či tučných jídel.

Tisková zpráva

Štítky krev, Přerov, nemocnice, Mikuláš, dárek, odměna, darování

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.