sobota 20. dubna 2024 Marcela

Česlav Hurina byl odsouzen k osmnácti letům ve vězení za vraždu policisty v Olomouci

Za vraždu policisty z Olomouce potrestal včera olomoucký krajský soud Česlava Hurinu osmnácti lety vězení. Policistův kolega Rudolf Bajtek si za neposkytnutí pomoci odpyká tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Policista byl nalezen oběšený v roce 2015

V obou případech uložil soud souhrnné tresty i za jejich předchozí trestnou činnost. Policista byl nalezen oběšený na periferii města v únoru 2015. Policie věc původně vyšetřovala jako sebevraždu, nakonec detektivové dospěli k závěru, že šlo o fingovanou sebevraždu, která skončila vraždou. Hurinovi hrozilo až dvacet let vězení, osmnáctiletý trest zahrnuje podle soudce Martina Lýska i jeho předchozí čtyři trestné činy včetně krádeže mostních konstrukcí za 1,5 milionu korun, zpronevěru auta či vydírání. Obě strany si nechaly lhůtu na odvolání, včera k soudu ani jeden z obžalovaných nedošel.

Trest u obžalovaného Huriny je uložen ve třech čtvrtinách zákonné trestní sazby. Zohledněn byl souhrnný trest, osobnost obžalovaného i absence lítosti. Nebyla přiznána žádná polehčující okolnost," řekl soudce Lýsek. Žalobce Jakub Grmela navrhoval Hurinovi sedmnáct let vězení, jeho návrh v případě Bajtka soud potvrdil. Spokojen s rozhodnutím jsem, lhůtu jsem si ponechal z opatrnosti," řekl státní zástupce.

Hurina byl policistovým informátorem z podsvětí

Událost se stala na začátku února 2015, pár dní poté, co po třiatřicetiletém policistovi bylo vyhlášeno pátrání. V té době policistu prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli podezřelým aktivitám a vazbám na Hurinu, který byl podle obžaloby policistovým informátorem z podsvětí. Pro Hurinu to podle žalobce znamenalo ohrožení, naplánoval proto, jak se policisty zbaví. Hurina podle obžaloby přišel kvůli problémům policisty s nápadem předstírané sebevraždy na mostě na periferii Olomouce s tím, že se pak policista dostane na psychiatrii. Podle obžaloby se domluvili, že policistu vzápětí odřízne, místo toho jej však nechal viset a utekl.

Kolega zavražděného mu neposkytl první pomoc

Bajtek se poté šel po kolegovi podívat, visícímu ale podle obžaloby neposkytl pomoc a s Hurinou odjel. Hurina vinu u soudu popíral, Bajtek, který dostal souhrnný trest za předchozí trestný čin nadržování a křivou výpověď, už dřív u soudu obžalobu potvrdil. Podle soudu sice o tom, co se na mostě stalo, neexistuje přímý důkaz, obžalobu však potvrzuje ucelený řetězec nepřímých důkazů.

Ať už je to kombinace výpovědi všech svědků, listinných důkazů, které dokumentují událost jako takovou, i osobnost pana obžalovaného. Z toho soud dovodil, že není jiná logická varianta skutkových závěrů než ta, co tvrdí obžaloba," doplnil soudce. Případ byl na samém počátku prověřován jako sebevražda, vyšetřování se poté ujali detektivové z olomoucké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu a začali odkrývat podezřelé okolnosti. Zločin se detektivům podařilo objasnit téměř po třech letech.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, rozsudek, vražda, policista

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.