čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Středisko SOS vyhlásilo sbírku na vánoční balíčky pro osamělé a nemocné. Darovat můžete cukroví, čaj i trvanlivé potraviny

Olomoucké Středisko SOS vyhlásilo vánoční sbírku pro osamělé a nemocné. Vhodné je především vánoční cukroví, trvanlivé potraviny či hygienické potřeby.

Vánoční balíčky poté poputují osamělým lidem v domovech důchodců a nemohoucím starším lidem v jejich domácnostech, informovala pracovnice střediska Iveta Věrná. Ročně jich rozdají sociální pracovníci stovku, další tři desítky dostanou bezdomovci přímo na Štědrý den. Projekt má dlouholetou tradici. „Každý člověk nemá to štěstí, že může být o Vánocích se svými blízkými. Proto vznikl projekt Vánoce pro osamělé, který má potěšit osamělé, nemohoucí a nemocné seniory i lidi bez rodinného zázemí. Lidé, kteří chtějí pomoci, mohou darovat vánoční cukroví, trvanlivé potraviny, kávu, čaj, hygienické potřeby či drobné dárečky," uvedla Věrná.

Sbírka pro vánoční balíčky potrvá do 18. prosince. Věci do sbírky mohou dárci donést do tři provozoven střediska v Praskově, Rooseveltově a Slovenské ulici. „Z těchto darů pracovníci střediska a dobrovolníci přichystají balíčky, které budou rozdány v předvánočním období a na Štědrý den. Navíc se 24. prosince mohou lidé bez rodinného zázemí setkat u slavnostní večeře, zazpívat si koledy nebo jen tak si popovídat," doplnila pracovnice střediska.

Loni dobrovolníci střediska navštívili a obdarovali 121 osamělých a nemohoucích seniorů v domácnostech, domech s pečovatelskou službou a domovech důchodců. Se zhruba dalšími třemi desítkami lidí bez vlastního rodinného zázemí mají pracovníci střediska každoročně na Štědrý den slavnostní posezení i s štědrovečerním menu v restauraci Fontána ve Smetanových sadech.

Středisko působí v Olomouci od roku 1990. Kromě pomoci osamělým a sociálně znevýhodněným obyvatelům města organizuje pravidelně také humanitární sbírky. Jedna z nich je zaměřena na teplé oblečení, obuv a spací pytle, které s příchodem chladného počasí chybí hlavně lidem bez domova.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sbírka, balíčky, Vánoce, SOS, osamělí, nemocní

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.