pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na dvoře fary byl náhodně objeven hrob německých vojáků, kteří padli v poslední den druhé světové války

Válečný hrob s pozůstatky dvou německých vojáků, kteří padli v poslední den druhé světové války, byl náhodně objeven na dvoře fary v jedné z obcí na Prostějovsku.

Ve farním archivu jsou dosud uložené dopisy otce jednoho z vojáků, který krátce po válce neúspěšně prosil československé úřady o úpravu hrobu svého syna řekl Jiří Kala z Ústavu archeologické památkové péče Brno. Hrob byl na dvoře fary podle Kaly nalezen a následně exhumován letos v listopadu. „Narušen byl náhodně během stavebních úprav dvora fary nejmenované obce na Prostějovsku. U tohoto hrobu se na rozdíl od většiny ostatních vědělo, že by tu měl někde být, leč snahy Lidového spolku pro péči o německé válečné hroby o jeho nalezení skončily dříve nezdarem," uvedl Kala.

V hrobě byli pochování dva němečtí vojáci, kteří padli při náletu krátce po poledni v poslední den druhé světové války. „Zcela unikátní je pak suma informací o jednom z padlých, uchovaných v německých i českých archivech, z nichž vyplývá, že šlo o čtyřiadvacetiletého svobodníka, spojaře horských myslivců," řekl Kala. Totožnost mrtvého vojáka podle něj potvrdila identifikační známka, která byla v hrobě nalezena.

Lidsky dojemné jsou zvláště dopisy jeho otce, tesaře z městečka ve Vorarlbersku, uložené dosud ve farním archivu, v nichž tři roky po válce prosí o řádnou úpravu synova hrobu a alespoň nějakou jeho fotografii. V děsivých poměrech po únoru 1948 zůstaly jeho prosby nevyslyšeny. Snad se tak jeho přání podaří splnit po dlouhých 70 letech," řekl Kala. Ostatky dvou německých vojáků budou předány zástupcům německé organizace, která se stará o válečné hroby svých krajanů na území ČR. Organizace je podle Kaly pochová pravděpodobně na vojenském pohřebišti v Brně.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hrob, válka, nález, fara, smrt, vojáci

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.