sobota 20. dubna 2024 Marcela

Policejní preventivní akce Kapsáři měla za úkol informovat lidi o problematice krádeží

Včera odpoledne proběhla v Olomouci preventivní akce Policie České republiky a Městské policie Olomouc. Společná hlídka policistů byla zaměřena na prevenci kapesních krádeží.

A to především na Horním náměstí, v místě konání vánočních trhů. Stejně tak však i v supermarketech a na přilehlých parkovištích, kde je v adventní době zvýšený pohyb lidí. 

Cílem strážců zákona bylo především informovat širokou veřejnost o problematice krádeží na osobě. Policisté upozorňovali obyvatele na to, aby si pečlivě hlídali své věci, a tím nedali zlodějům šanci okrást je, neboť právě místa s vysokou kumulací občanů na malém prostoru jsou pro potenciální zloděje vysoce atraktivní a vyhledávaná za účelem protiprávního obohacování. Na preventivní působení cílené na snížení množství kapesních krádeží se budou policisté zaměřovat i v dalším průběhu vánočních svátků, aby co možná nejvyšší měrou minimalizovali počet případů kapesních krádeží,“ řekla policejní mluvčí Lenka Vanková.

Policie radí:

  • Při nakupování věnujte pozornost svému bezprostřednímu okolí, v případě čehokoliv podezřelého ihned reagujte.
  • Nenoste u sebe větší obnos peněz v hotovosti. Tomu se lze snadno vyhnout například používáním platební karty. V takovém případě ale nemějte PIN přímo u karty.
  • Pokud však musíte, nebo chcete nosit větší částky peněz, je vhodné je nosit odděleně, nejlépe v zapínací kapse uvnitř oděvu.
  • Nenoste cenné věci pohromadě v jedné tašce, či peněžence (peníze, doklady, klíče, telefon apod.). Při nakupování neodkládejte své osobní věci do vozíku. Stačí chvilkové zaujetí zbožím a zloděj se o vaši tašku už postará.
  • Ve vozidle na parkovišti nenechávejte viditelně odložené žádné věci. I bezcenná věc může pachatele přilákat. Je-li to technicky možné, mějte při nakládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla ostatní dveře do vozidla zamčené.
  • Na parkovištích si všímejte pohybu podezřelých osob a případně věc oznamte na linku 158.
  • Nenakupujte zboží od různých prodejců, kteří vás osloví například na parkovišti před obchodním domem.  Za rádoby nízkou cenu vám rádi prodají nějakou maketu nebo věc bez hodnoty.

 

Autoři | Foto PČR

Štítky akce, kapsáři, zloději, policie, hlídka, prevence

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.