čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Branná své vleky rozjede opět o víkendu. O provozu uvažují také v Hlubočkách

Lyžařské středisko Branná v Jeseníkách se chystá o víkendu opět rozjet své vleky. Původně chtěl areál otevřít už v pátek, kvůli počasí však přivítá lyžaře po týdnu až v sobotu. Vleky plánuje o víkendu rozjet i Kopřivná na Bruntálsku a zvažují to také v areálu v Hlubočkách. Zasněžují i ostatní střediska, podle jesenické horské služby však s otevřením zatím nespěchají. Užít si zimní sezony zatím nemohou ani běžkaři, sníh není ani v nejvyšších polohách hor.

V Branné je zasněženo

„Vypadá to dobře. Máme dobře zasněženo, teď to rolbuji. Chtěli jsme otevřít v pátek, ale má pršet, takže to necháme na sobotu. Poté už pojedeme non stop, už tady máme nahlášený kurz 50 lidí. Víkend asi dobrý nebude, má být sníh s deštěm. Ale od pondělka už to má být opět pěkné," řekl včera provozovatel střediska v Branné Rostislav Procházka.

Rozjezd plánuje na víkend také středisko Kopřivná v Malé Morávce. Na svých stránkách avizuje, že v provozu bude kotva za upravené jízdné, lanovka i lyžařská škola bude ještě mimo provoz. Spuštění provozu prvního vleku zvažují tento víkend zástupci níže položeného střediska v Hlubočkách u Olomouce, záležet však bude na počasí. „Budeme se snažit první vlek spustit již tento víkend, tedy v sobotu 8. prosince. Samozřejmě velkou roli bude hrát počasí, kdy předpověď je více méně nepříznivá," stojí na stránkách střediska .

Chystá se i Červenhorské sedlo

Mrazivé teploty využívají k zasněžování i provozovatelé dalších lyžařských středisek v Jeseníkách. Například Červenohorské sedlo na sociální síti avizuje, že přípravy na zimu jsou v plném proudu. „Počasí nám dovoluje zasněžovat i přes den. Takže pokud se vyplní předpověď, je velká pravděpodobnost, že se příští víkend poprvé sklouzneme. V provozu by byla lanová dráha a modrá sjezdovka spolu se spojkou. Během toho budeme pracovat na žluté tak, ať i tu co nejdříve spustíme v prodloužené verzi," uvedli zástupci areálu.

Podle jesenické horské služby o sobě zatím zima nedává znát ani v nejvyšších partiích hor. „Na Ovčárně je téměř beze sněhu, jen nesouvislá pokrývka. Je tady pět stupňů pod nulou. Na Pradědu je ledová krusta a klouže to, takže pro pěší turistiku to není nic moc," řekl včera dispečer jesenické horské služby.

Loni na přelomu listopadu a prosince jela v Jeseníkách z areálů rovněž pouze Branná, o týden později se ke středisku v Branné přidalo také Červenohorské sedlo. Na rozdíl od letoška se však už na hřebenech hor v tuto dobu proháněli běžkaři, upravena pro ně byla magistrála na vrcholcích. Na Ovčárně v tuto dobu leželo více než čtvrt metru sněhu a na horách platil první stupeň lavinového nebezpečí.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zima, lyžování, sport, sníh, Olomoucko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.