čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Lidé, které trápí obezita, najdou pomoc v Bari klubu. Vyslechne je psycholožka a poradí nutriční terapeutka

Lidé, jež dlouhodobě trápí obezita a kteří zvažují podstoupení chirurgického výkonu k její léčbě, se mohou od října letošního roku pravidelně setkávat v obezitologické ambulanci III. interní kliniky - nefrologické, revmatologické a endokrinologické Fakultní nemocnice Olomouc v rámci takzvaného Bari klubu.

Jedná se o dobrovolná setkávání zájemců o zákrok, kteří by si rádi přišli poslechnout zkušenosti od již odoperovaných pacientů a zároveň mohou zkonzultovat svůj stav s odborníky.

V Bari klubu poradí nutriční terapeutky i psycholožka

„Vůbec první setkání v rámci našeho Bari klubu proběhlo 17. října, ale nikdo z nás organizátorů ještě nevěděl,
s jakou odezvou se tato aktivita setká a zda bude mít u pacientů úspěch. A měla
,“ těší MUDr. Ľubicu Cibičkovou, Ph.D. z obezitologické ambulance III. interní kliniky - nefrologické, revmatologické a endokrinologické FN Olomouc. „Setkání pořádá tým lékařů z naší ambulance ve spolupráci s chirurgem, edukační sestřičkou, nutričními terapeutkami a také psycholožkou. V Praze a některých větších městech jsou již tyto kluby tradiční, tady v Olomouci jsme první. Pacienti mohou na tomto neformálním setkání prodiskutovat veškeré problémy, výhody i nevýhody bariatrických výkonů, o kterých by se odborníci ani ostatní pacienti dost možná nikdy nedozvěděli,“ doplňuje MUDr. Cibičková.

Do klubu se nemusíte registrovat, stačí prostě přijít

Druhé setkání pacientů se zájmem o bariatrickou operaci (tedy operaci žaludku indikovanou k léčbě obezity - odtud název Bari klub) se uskutečnilo ve středu 28. listopadu a výuková místnost III. interní kliniky již při něm doslova praskala ve švech. „Další Bari kluby se budou konat od ledna vždy každou třetí středu v měsíci na III. interní klinice. V případě, že by zájem přerostl kapacitu naší posluchárny, zvážíme od března přesunutí Bari klubu do prostornější místnosti v areálu nemocnice“ informuje Ľubica Cibičková. „Může k nám přijít opravdu kdokoliv, kdo má zájem dozvědět se něco více o bariatrických operacích, diskutovat a klást dotazy jak těm, kteří takovou operaci již podstoupili, tak přítomnému odbornému personálu. Není potřeba se dopředu nikde hlásit či registrovat, stačí prostě přijít,“ uzavírá lékařka. 

Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky obezita, nemocnice, poradna, bariatrie, Bari klub, operace

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.