čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V případě Pantlíka a Kovaříka z lihové mafie rozhodne soud v lednu

Poslední dva muže obžalované v kauze takzvané lihové mafie Radka Březiny, u kterých dosud nepadl pravomocný verdikt, čeká v lednu soud.

Soud se bude zabývat jen částí lihové mafie

Jednání v případu správce Březinových nemovitostí Ivana Kováříka a Tomáše Pantlíka, který se staral o sklad v Olomouci, nařídil olomoucký krajský soudce na 10. a 11. ledna, půldruhého roku po vrácení případu vrchním soudem. Prodlení způsobilo dovolání i stížnosti v této rozsáhlé kauze. Soud se nebude muset zabývat celým případem takzvané lihové mafie, ale pouze částí, která se týká obžalovaných. U Pantlíka jde o sklad v Olomouci - Holici, kde se členové gangu snažili na poslední chvíli tajně ukrytý líh zdenaturovat či vypustit, Kovářík měl na starost sklady v Ostravě. „Musel jsem počkat, až se mi vrátí spis. Bylo tam podáno dovolání a stížnost na porušení zákona, což má samozřejmě přednost," řekl soudce Eduard Ondrášek.

Podmíněný trest byl uložen jen jednomu obžalovanému

Podotkl, že na rozhodnutí Nejvyššího soudu závisel i další postup v tomto případě. Čas zabrala i rozsáhlá agenda týkající se trestu propadnutí majetku u zbylých obžalovaných. Správce Březinových nemovitostí Kovářík původně dostal od krajského soudu devět let a dva měsíce. Obžalovanému Pantlíkovi, který jako jediný nebyl souzen za účast na organizované skupině, uložil soud jako jedinému podmíněný trest. Jejich odvolání vrchní soud loni v červnu vyhověl s tím, že jejich zavinění není zcela bez pochybnosti prokázáno. „Oba dva žádají zproštění," uvedl již dříve soudce Ondrášek.

Nejvyšší trest dostal šéf mafie Radek Březina

V případu s rekordní škodou na daních ve výši téměř šest miliard korun bylo původně obžalováno osm mužů, sedm z nich bylo podle obžaloby členy organizované skupiny. Zbývajících šest mužů je již za obchody s nelegálním lihem pravomocně odsouzeno. Nejvyšší trest 13 let dostal šéf mafie Radek Březina, jeho bratrovi Tomášovi nakonec Nejvyšší soud snížil původně šestiletý trest na 3,5 roku. Tomáš Březina je také jako jediný již na svobodě, před časem byl podmínečně propuštěn. Vrchní soud rozhodl také o propadnutí veškerého majetku Březinových.

Lihová mafie podle rozsudku obchodovala s nelegálním lihem v letech 2004 až 2013. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Líh nezatížený spotřební daní poté odvážely kamiony přímo odběratelům nebo do tajných skladů v Ostravě, Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku, v Háji u Duchcova, ve Valašském Meziříčí a v Hrobicích. Soud množství tohoto lihu vyčíslil na 20,8 milionu litrů. Škoda na spotřební dani v kauze lihové mafie podle vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, spravedlnost, líh, mafie, alkohol, Radek Březina

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.