pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na obnovu lesů, pitnou vodu z vlastního zdroje a bytový fond se zaměří obce na Libavé

Především do bytového fondu, kulturního zázemí, vlastního vrtu na pitnou vodou či obnovy kalamitami poničených lesů hodlají v příštích čtyřech letech investovat samosprávy v obcích Město Libavá, a Kozlov, které spolu s Luboměří pod Strážnou vznikly v lednu 2016 díky převedení třetiny Vojenského újezdu Libavá pod civilní správu.

Město zamýšlí nabídnout ke koupi pozemky pro stavbu nových domů

Do té doby život v obcích s celkem 1200 obyvateli řídila armáda. Zatímco první dva roky nové samosprávy věnovaly zejména převzetí majetku a zajištění základního chodu, nyní už v plnohodnotném volebním období mohou upřít síly na další rozvoj. „Mojí prioritou a myslím, že i nového zastupitelstva je, aby obec byla plnohodnotně samostatná a sebevědomá," řekla starostka Města Libavá Štěpánka Tichá, která po podzimních volbách obhájila pozici v čele obce se zhruba 550 obyvateli. Mezi hlavní priority vedení Města Libavá zařadila dokončení prodeje rodinných domů, které obec dostala od armády. Město Libavá zároveň zamýšlí nabídnout zájemcům ke koupi pozemky pro stavbu nových rodinných domů, aby podpořilo demografický vývoj v obci v odlehlém severovýchodním cípu Olomoucka.

V Libavé mají v plánu postavit multifunkční centrum

Chceme také postavit multifunkční nebo kulturní centrum. Konaly by se tam plesy a různé společenské akce. Obec bohužel nyní podobné zařízení nemá," podotkla Tichá. Město Libavá hodlá také v následujících letech opravit svůj bytový fond. „Obec vlastní několik kotelen a školu, kterou chceme zateplit," uvedla Tichá. Investice budou směřovat i do modernizace tepelných zdrojů, aby odpovídaly normám. Podobné priority má nedaleký Kozlov. Jeho staronový starosta Roman Fojtík řekl, že mezi hlavní priority patří rekonstrukce obecních bytů, které dřív vlastnila armáda a jsou ve špatném stavu. Obec dostala 130 bytů. „Chceme v nich hlavně vyměnit bytová jádra a rozvody," uvedl Fojtík. Kozlov se bude muset vypořádat s následky větrné a kůrovcové kalamity v obecních lesích. „V příštích letech nás čeká obrovské zalesňování," podotkl Fojtík. Kozlov vlastní 335 hektarů lesa, po vichřicích a kůrovci v nich ale vzniklo 50 až 70 hektarů holin.

Obec nechce spoléhat na dodávky pitné vody a uvažuje o vlastním vrtu

Během dvou let se budou muset zalesnit," upozornil Fojtík. I v Kozlově jsou na prodej rodinné domy po armádě a obec chce nabídnout parcely pro stavbu nových domů. „Zájemci se nám hlásí, protože například kolem Olomouce už volné místo není. My jsme přitom jen 20 minut jízdy od Olomouce," podotkl Fojtík. Obecní úřad ve Městě Libavá v příštích letech nechce spoléhat na dodávky pitné vody od armády a uvažuje o vlastním vrtu. První zkušební vrt odhalil zásobu vody, není ale dostatečná. „Požádali jsme proto ministerstvo životního prostředí o dotaci na další vrt. Budeme se snažit být soběstační i po této stránce," podotkla Tichá. Vojenský výcvikový prostor Libavá funguje na území okresů Olomouc, Přerov, Bruntál, Opava a Nový Jičín. Jeho rozloha byla 327 kilometrů čtverečních, v roce 2016 se zmenšila o třetinu.

Autoři | Foto kr-olomoucky.cz

Štítky Libavá, město, lesy, fond, voda, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.