čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Lyžařská sezona začne v Jeseníkách naplno. Zalyžovat si můžete už zítra večer

V Jeseníkách o víkendu naplno začne lyžařská sezona. Po Branné na Šumpersku spustí vleky například střediska na Červenohorském sedle, v Ramzové či v Karlově, kde sezonu oficiálně zahájí večerním lyžováním v pátek.

Návštěvníci se mohou těšit na přírodní sníh

Podle provozovatelů lyžařských areálů je sněhu na sjezdovkách dostatek, významně tomu tento týden pomohla i příroda. Kromě umělého sněhu se tak lyžaři mohou těšit i na přírodní sníh. Na vrcholcích hor si už mohou lidé zalyžovat také na běžkách. Na Červenohorském sedle se chystají spustit vleky v sobotu. „Vypadá to tady krásně a zimně, napadlo nám kolem půl metru sněhu, teploty jsou pod nulou. Sjezdovky budou připravené, je ideální počasí. Pojedeme od soboty do středy, poté znovu spustíme vleky v pátek nebo v sobotu, uvidíme podle zájmu," řekl vedoucí areálu Martin Dubský. Podotkl, že díky sněhové nadílce v uplynulých dnech je středisko kompletně připravené.

Skipasy jsou o něco dražší

Ve Ski Aréně Karlov na Bruntálsku začne sezona v pátek večerním lyžováním. Oproti loňsku areály, ve kterých mohou lyžaři jezdit na jednotný skipas, zdražily, a to o padesát na 600 korun, vyplývá to z informací uvedených zde. „O víkendu se spustí již všechny areály, po celý víkend se pojede za snížené jízdné. V Karlově napadl přírodní sníh, ale základ tvoří technické zasněžování. Teploty jsou pod mrazem, bude se i nadále dosněžovat a vylepšovat sjezdovky. Příroda nám ale jednoznačně pomohla," řekl mluvčí střediska Boris Keka. O víkendu zahájí provoz také středisko v Ramzové, kde je na sjezdovkách čtyřicet centimetrů sněhu, z toho deset nového. Lyžovat by se mělo již také na Ovčárně, v pátek tam zahajují zkušební provoz zdarma, o víkendu by měly být v provozu vlek C a Malý Václavák. Sezona se rozjíždí i v níže položených střediscích.

V sobotu se spustí vleky i v Hlubočkách

O víkendu zahájí provoz v Hrubé Vodě na Olomoucku, provozovatelé avizují čtyřicet procent slevy na skipas. Spuštění vleků v sobotu zvažují také v sousedních Hlubočkách u Olomouce, přesný termín zahájení provozu upřesní nejpozději v pátek. Nepřetržitě už jsou spuštěny vleky v Branné na Šumpersku, kde se začalo lyžovat nejdřív. „Napadlo nám asi 35 centimetrů přírodního sněhu, je to nádhera. Chtělo by to ještě metr, ale to asi nepřijde. Jedeme už komplet pořád," řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka. V nejvyšších partiích hor leží podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka zhruba půl metru sněhu. Na Ovčárně je již plno běžkařů, odpoledne by se měla protahovat stopa rolbou na Švýcárnu a na Červenohorské sedlo. V horách stále platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sezona, vlek, Jeseníky, lyže, lyžování, sport, běžky

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.