čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucký fotograf s handicapem zahájí zítra svou výstavu. Proběhne i charitativní dražba na podporu TyfloCentra

Snímky z festivalu Academia film Olomouc, zlatá promoce absolventů Univerzity Palackého i reportážní snímky ze života ve městě budou tvořit chystanou výstavu olomouckého fotografa Tomáše Helíska.

Na výstavě budou ke shlédnutí černobílé fotografie

Otevřena bude v pátek v olomouckém Clubu 52. Vernisáž bude mít charitativní přesah, uskuteční se při ní dražba pro TyfloCentrum Olomouc starající se o zrakově postižené v regionu. Handicapovaný je také sám autor fotografií, který se pohybuje na invalidním vozíku. „Na výstavě představím svou černobílou tvorbu z období let 2017 a 2018, převážně reportážního charakteru. Půjde například o snímky z Academia filmu Olomouc, zlaté promoce absolventů z roku 1968 na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého či fotky z cest, ale také portrét Jindřicha Štreita," řekl Tomáš Helísek.

Autor chce poukázat na to, že i handicapovaný člověk může tvořit

Představením své reportážní práce chce mimochodem ukázat na to, že i s handicapem člověk může tvořit a dělat výjimečné projekty. Při výběru snímků pro výstavu se fotograf soustředil na dopad na emoce i oko diváka. Šlo mu především o zachycení momentu a lidské energie, která podtrhuje danou scénu, řekl Helísek. Společně s ním se na výstavě představí prostřednictvím módní přehlídky návrháři Martin Čapek a Petr Kalouda. „Abychom dali večeru přidanou hodnotu, rozhodli jsme, že uspořádáme i charitativní dražbu našich děl. Rádi bychom podpořili TyfloCentrum Olomouc, které pomáhá lidem se zrakovým postižením," doplnil Helísek. Výstava potrvá do konce ledna 2019, poté budou fotografie putovat po dalších místech v Olomouci, jako je například Galerie Moritz.

Tomáš Helísek je upoutaný na vozík, od narození prodělal kvůli těžké skolióze páteře třináct operací. I přes svůj handicap pomáhá v neziskovém sektoru, fotí, jezdí na handbiku a označuje se za životního vícebojaře. Fotografování se věnuje od roku 2011, jeho tvorba se skládá hlavně z černobílých fotografií zachycujících emoce. V letošním roce byl součástí týmu prestižního AFO, podílel se na akcích, jako jsou Majáles UP, Jsme ze stejné planety či Fingers Up. Svou první výstavu fotografií zorganizoval letos v kavárně Kafe jak lusk na Třídě Svobody v Olomouci, která byla podle jeho slov předskokanem chystané výstavy v Clubu 52 v ulici 1. máje.

Autoři | Foto Facebook Tomáš Helísek

Štítky fotograf, TyfloCentrum, Tomáš Helísek, handicap

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.