čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Primátor Žbánek prošel celým staveništěm protipovodňových opatření, chce pravidelné kontroly

Celým staveništěm protipovodňových opatření prošli v úterý odpoledne účastníci společného kontrolního dne.

Primátor inicioval kontrolní den

„Chci, abychom se začali pravidelně potkávat s investorem a zhotovitelem na kontrolních dnech. Mým cílem je získávat pro město aktuální konkrétní informace o průběhu stavby a možných komplikacích,“ uvedl primátor Mirek Žbánek, který tento kontrolní den inicioval.Ihned po prohlídce staveniště se odehrálo informační setkání s veřejností, jehož podstatnou částí byla diskuze s občany. V průběhu prohlídky stavby se primátor Žbánek seznámil například s aktuálním stavem prací na přípravě nového mostu v Komenského ulici.

Most byl založen jinou technologií, než se předpokládalo

Vedoucí stavby Jakub Vlk ukázal místa, kde archeologové nalezli základy středověkého mostu a kde se také ukázalo, že byl poslední most z roku 1941 založen jinou technologií, než se předpokládalo. „Podle informací, které jsem zde dostal, sice tyto komplikace dočasně zpomalily stavbu, ale harmonogram by dodržen být měl,“ řekl primátor Mirek Žbánek s odvoláním na informace od stavby. Za rok by tedy už v těchto místech měla jezdit auta po novém mostě.

PSALI JSME: Stavba nového mostu v Komenského ulici se nečekaně komplikuje

Už během prohlídky staveniště bylo patrné, že byť na povrchu vypadá stavba poměrně klidně, velké množství prací se odehrává v podzemí, při hloubení šachet pro kanalizaci a inženýrské sítě. Například ulici Nábřeží teď lemují hluboké jámy a šachty, na jejichž mnoho metrů hlubokých dnech se pohybují stavební dělníci. „Prohlédl jsem si také místa, kde bude se svými investicemi na stavbu protipovodňových opatření navazovat město. Řešili jsme například to, jakou optimální podobu by měly mít nové městské komunikace okolo nábřeží řeky,“ dodal primátor. 

Diskuze se zúčastnily desítky lidí

Následujícího setkání zástupců města, Povodí Moravy a zhotovitele s občany se zúčastnilo zhruba šest desítek lidí, povětšinou obyvatel ulic v blízkosti stavby. Diskutovalo se o tom, zda stavba postupuje ohleduplně vůči stavbám na nábřeží i o tom, zda byl dostatečně prověřen statický stav budov. „Stav budov byl odborníky opakovaně prověřen a je stále monitorován, z tohoto pohledu je vše v pořádku. Podle našeho názoru by mohl investor nechat zpracovat ještě posudek na způsob provádění stavby samotné. Jde o to, aby organizace práce byla maximálně šetrná k blízkým stavbám,“ uvedl během setkání tajemník magistrátu Jan Večeř.

Další lidé se zajímali o schopnost koryta řeky odolat případné povodni v průběhu stavby nebo o stav příprav dalších etap protipovodňových opatření. „Společné kontrolní dny bych rád opakoval každý měsíc, setkání s občany by se mělo odehrávat vždy, když je nějaké důležité téma nebo se na stavbě děje něco neočekávaného, co si zaslouží veřejné vysvětlení,“ dodal primátor.

Protipovodňová opatření v centru Olomouce realizuje podnik Povodí Moravy, který je investorem. Zhotovitelem je konsorcium tří stavebních firem Silnice Group, Insta a Váhostav. Město Olomouc vystupuje v roli chráněného subjektu a současně se podílí na přidružených investicích, jako jsou například rekonstrukce komunikací a inženýrských sítí v blízkosti stavby.

Tisková zpráva | Foto Evelina Luckyscente

Štítky protipovodňová opatření, Žbánek, primátor, kontroly

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.