čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Světově uznávaný umělec Tibor Červeňák vystaví své obrazy v Galerii Synagoga

Prostory hranické Galerie Synagoga ozdobí od poloviny ledna obrazy Tibora Červeňáka. Jednačtyřicetiletý rodák z Hranic žije a tvoří ve Velké Británii, se svou tvorbou se v rodném městě představí po třinácti letech, řekla ředitelka Městských kulturních zařízení Hranice Naďa Jandová.

Tibor Červeňák je světově uznávaný umělec

Výstava ponese název Koně a ženy a otevřena bude do 3. března. „Malíř v Hranicích vystavoval naposledy v září roku 2005. Na výstavě se domlouváme už zhruba dva roky. Obrazy nám dodávková služba doveze z Anglie zřejmě v pondělí, výstava bude otevřena 17. ledna. Jde o světově uznávaného umělce, vystavuje v prestižních galeriích ve světě," uvedla Naďa Jandová. Autor naposledy vystavoval v Hranicích ve Staré radnici, podle Jandové se ve své tvorbě od poslední výstavy výrazně posunul. „Galerie Synagoga patří prestižním umělcům, je mezi nimi také poměrně vyhlášena. Dílo Tibora Červeňáka do těchto prostor rozhodně patří," míní Jandová. Autorovy výtvarné začátky jsou spojené s Českou republikou.

V roce 2004 využil možností Evropské unie a usadil se v Belfastu, kde pracoval a také spolupracoval s galeristou Michaelem Flanaganem, který jeho tvorbu zastupoval pět let. V roce 2009 uspořádal Tiboru Červeňákovi první samostatnou výstavu, na které bylo vystaveno 25 obrazů. Ty byly prodány během deseti dnů do soukromých sbírek. Později získal magisterský titul z výtvarného umění - malířství na jedné z nejprestižnějších uměleckých vysokých škol v Londýně Chelsea College of Arts, na které studovala řada světově uznávaných umělců. Své obrazy vystavoval v zahraničí - v New Yorku, Vídni, Stockholmu, Helsinkách, Paříži či v Benátkách, získal přitom i řadu ocenění. Jeho obrazy se objevily i ve filmech.

Umělec je autorem techniky kinetického malování Boxing Painting

V současné době žije a tvoří v Cardiffu ve Velké Británii. „Umělec je také autorem techniky kinetického malování Boxing Painting. V boxerských rukavicích udeří do plátna a rukavice přitom zanechají oválný obtisk. Boxovací variace a jejich uspořádání připomíná sestavu leknínů na vodní hladině," dodala Naďa Jandová. Galerie Synagoga ve svém výstavním plánu na příští rok chystá také výstavu grafika Ondřeje Michálka, slovenského malíře, grafika, sochaře a galeristy Viktora Hulíka či ukázku tvorby bývalého rektora Akademie výtvarných umění Jiřího Sopka. Na začátku srpna bude v galerii otevřena výstava Pala Macha, který patří k současným nejoriginálnějším slovenským umělcům zabývajících se malbou a kresbou na sklo, malířstvím, fotografováním.

Autoři | Foto Facebook Tibor Červeňák

Štítky výstava, Tibor Červeňák, kultura, umění

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.