čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Za prvních devět měsíců tohoto roku ubylo stavebních povolení v Olomouckém kraji

Počet vydaných stavebních povolení v Olomouckém kraji za prvních devět měsíců letošního roku meziročně klesl o 2,3 procenta na 3149.

Přesto byl ale druhý nejvyšší za poslední čtyři roky. Ubylo především stavebních povolení na nové bytové budovy. Nejvíce vydaných stavebních povolení za první tři čtvrtletí roku v kraji připadalo na budovy. Jejich počet se ale snížil oproti loňsku o 4,9 procenta na 1924. Z toho 1193 povolení se týkalo bytových domů. Počet povolení pro bytové budovy meziročně klesl o sedm procent.

Na stavby z oblasti ochrany životního prostředí se vztahovalo 342 vydaných stavebních povolení, jejichž počet se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o tři procenta zvýšil. V meziročním srovnání se v Olomouckém kraji zvýšil celkový počet stavebních povolení pouze v okrese Olomouc, a to o čtyři procenta. „Hlavní zásluhu na tom měly změny dokončených bytových staveb a stavby na ochranu životního prostředí," uvedl ČSÚ. Meziroční pokles byl naopak zaznamenán v okresech Šumperk, Přerov a Prostějov. Na Jesenicku se počet vydaných stavebních povolení meziročně nezměnil.

Orientační hodnota všech povolených staveb v Olomouckém kraji od ledna do září činila 11,9 miliardy korun, což je o 4,4 procenta méně oproti loňsku. Průměrná orientační hodnota jednoho stavebního povolení činila 3,8 milionu, což je 88,6 procenta republikového průměru, který dosáhl 4,3 milionu korun. Stavební povolení na nové bytové budovy mělo v kraji průměrnou hodnotu 5,1 milionu korun. „Po Praze se jednalo o druhou nejvyšší hodnotu v ČR, která o 10,8 procenta převyšovala republikový průměr 4,6 milionu korun," uvedl ve zprávě ČSÚ.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky stavby, povolení

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.