čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Pro chudé děti na Ukrajině odvezla charita vánoční dárky, podařilo se najít všechny dárce

Na cestu na Ukrajinu se dnes vydaly dárky pro chudé ukrajinské děti, které od října nakupovali lidé z celé republiky ve veřejné sbírce vyhlášené Arcidiecézní charitou Olomouc (ACHO).

Řidiči kamionu, v němž jsou vánoční balíčky, dnes vyrazili na Ukrajinu

Na seznam potřebných letos zařadili charitní pracovníci největší počet dětí v desetileté historii projektu. Vybráno bylo dohromady 416 dětí. Vánoční balíčky nakládali pracovníci ACHO na kamion ve čtvrtek, na cestu se vydal dnes. Dárků se dočkají všechny děti ze seznamu, řekla koordinátorka projektů na Ukrajině Anna Borková. „Řidiči jsou již na cestě, v pondělí dopoledne by měli být na místě. Poté bude následovat procedura proclení, která není vůbec jednoduchá. Řidiči se následně vrátí zpět a po Vánocích na místo pojedeme osobně, kdy dárky budeme rozdávat přímo konkrétním dětem," uvedla Borková. Dárky charitní pracovníci dětem rozdávají až během ledna, neboť na Ukrajině slaví pravoslavné Vánoce. Lidé nejčastěji na Ukrajinu poslali oblečení, obuv, hračky nebo věci do školy, často plnili i konkrétní přání dětí.

PSALI JSME: Olomoucká charita na Vánoce obdaruje přes 400 dětí z Ukrajiny. Daruje oblečení, obuv i hračky

Tradiční charitní akce na pomoc ukrajinským dětem se i letos setkala s velkým zájmem. Sbírku vyhlásila ACHO v říjnu, o měsíc později byl již seznam dětí rozebrán. Dárky posílali lidé z olomoucké arcidiecéze, ale i z celé České republiky. Vánočními dárky přispěli například dárci z Kladna, Rakovníku, Frýdku - Místku, Příbrami či Prahy, uvedla Borková. „Podařilo se nám sehnat všechny dárce. Dárců by bylo i více, ale už by to nešlo logisticky zařídit, aby dětí bylo více. Všechny děti ze seznamu tak mají dárek," doplnila Anna Borková.

Projekt nese název Vánoční balíček a pracovníci charity do seznamu dětí zařazují ty, které pochází z chudých poměrů, sirotky nebo oběti válečných konfliktů. Letos jich bylo na seznamu 416, o 75 více než loni. Zásilky poputují do dětských domovů, sirotčinců a sociálně slabých rodin v Bortnykách, Kolomyji, Ternopilu a Lopatynu. V počátcích vozili charitní pracovníci na Ukrajinu balíčky malým autem, zájem dárců však rostl a nyní s dárky jezdí kamion. Za více než deset let bylo tímto způsobem dopraveno a rozdáno 2229 dárků, uvedla ACHO na svých stránkách.

 

 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky charita, Ukrajina, dárky, Vánoce, sbírka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.