středa 24. dubna 2024 Jiří

Lyžaři o víkendu zaplnili sjezdovky. Sezónu zahájili v Karlově, ale i v Hlubočkách

Sjezdovky v Jeseníkách o víkendu zaplnily stovky lyžařů. Milovníkům zimních sportů se podstatně rozšířily možnosti, kde si mohli zalyžovat. Po Branné na Šumpersku sezonu o víkendu zahájilo například Červenohorské sedlo, Karlov či Ramzová. Lyžovalo se i v níže položených oblastech na Olomoucku, a to v Hrubé Vodě či v Hlubočkách. Provozovatelé středisek jsou se zahájením sezony spokojeni. Kombinace umělého a přírodního sněhu na sjezdovkách drží i díky mrazivým teplotám.

Na sjezdovkách je i půl metru sněhu

Na Červenohorském sedle hlásí na sjezdovkách až půl metru sněhu. Provozovatelé areálu zahájili provoz v sobotu na severním svahu, připraveny byly všechny tři sjezdovky s přírodním sněhem na svazích, modrá sjezdovka je navíc vysněžená technickým sněhem. „V sobotu bylo škaredé počasí, ale přijelo překvapivě hodně lidí. Dnes je krásně a lidí je ještě více. V sobotu bylo kolem 500 lyžařů, dnes si přijelo zalyžovat 800 až 1000 lidí," řekl vedoucí areálu na sedle Martin Dubský. Podotkl, že v týdnu bude v areálu omezený provoz, severní svahy však budou obslouženy.

V lyžařském středisku v Karlově byla zahájena sezona v pátek nočním lyžováním. V provozu jsou čtyřsedačky Myšák a Karlov Ski Express. Vleky se poprvé rozjely také v lyžařském středisku Ramzová. „V sobotu přijelo asi 350 lidí, dnes jich bylo výrazně více. V týdnu budeme dosněžovat, mají být mrazivé teploty, od pátku 21. prosince již pojedeme pořád," řekla za středisko Ramzová Karla Kubíčková.

ČTĚTE VÍCE: Horská služba je v plném nasazení pro zimní sezónu. Apeluje na dodržování bezpečnosti

Provoz zahájilo také středisko v Hlubočkách na Olomoucku, vleky se tam rozjely poprvé v sobotu a lyžovalo se také dnes. „V sobotu byla návštěvnost slabší, bylo to tím, že byl první den. Dnes už je to lepší. Sjezdovka vypadá dobře, máme tady zhruba 30 centimetrů sněhu a budeme i nadále zasněžovat. Pojedeme už nonstop," řekl zástupce areálu Michal Stojmenov. Lyžovat se již dá i v nedaleké Hrubé Vodě, v provozu tam byla lanovka i bobová dráha.

PSALI JSME: Ve skiareálech v Hrubé Vodě a Hlubočkách začala sezóna, od neděle jezdí vleky

S běžkami mohli vyrazit do nejvyšších partiích hor i běžkaři. V Jeseníkách podle jesenické horské služby leží na vrcholcích kolem půl metru sněhu. Na závětrných svazích je ho okolo jednoho metru, místy i více. V horách platí od tohoto týdne první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Jeseničtí horští záchranáři ošetřili o víkendu zhruba desítku lyžařů. Šlo především o poranění končetin u sjezdařů i u běžkařů. Zachraňovali i turisty, kteří podcenili mrazivé počasí. „Vyšli na lehko z Karlovy Studánky na Praděd, vzali to přes vodopády Bílé Opavy, které jsou již zavřené. Jedna slečna prochladla, poskytli jsme jí tepelné ošetření," řekl dispečer jesenického horské služby Marek Koněrza.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.