středa 24. dubna 2024 Jiří

Charita připraví pro bezdomovce štedrovečerní večeři, letos bude porcí více než vloni

Více než tři stovky porcí řízku a bramborového salátu připraví na Štědrý den pro lidi bez domova pracovníci azylového domu Samaritán v Olomouci.

Počet svátečních večeří bude ve srovnání s loňskem o stovku vyšší. Připraveny budou i vánoční balíčky řekla mluvčí olomoucké charity Eva Štefková. „Lidé žijící na ulici mohou navštívit o Vánocích nízkoprahové denní centrum a společně posedět u svátečně prostřeného stolu, kde nebude chybět ani vánoční cukroví," uvedla Štefková. Centrum materiální pomoci Charity Olomouc letos navýšilo množství vánočních balíčků s potravinovými a hygienickými potřebami i štědrovečerních porcí.

Loni jsme vydali kolem 230 porcí, letos plánujeme přibližně o sto balíčků i porcí řízku s bramborovým salátem více než v loňském roce," uvedla vedoucí centa Barbora Cigánková. Tradiční setkání klientů centra s arcibiskupem Janem Graubnerem bude letos na Štědrý den zorganizováno v Domově sv. Anežky na Svatém Kopečku nedaleko Olomouce. Účastníci si společně popovídají a zazpívají koledy. „Pro naše klienty jsme na Štědrý den připravili rovněž tradiční vánoční zvyky, jako je výroba ozdobných jablíček na stůl, lití vosku a samozřejmě nebudou chybět dárkové balíčky pod stromečkem," podotkla Alžběta Kučerová z Domova sv. Anežky.

Pracovníci připravovali dárky pro klienty individuálně. „Pro každého máme vždy ještě něco speciálního, kromě potřebných věcí i něco pro radost, třeba šálu nebo kabelku z naší charitní prodejny Dobrodruhá," uvedla Kučerová. Vánoční atmosféru v olomouckém nízkoprahovém centru i v Domově sv. Anežky na Svatém Kopečku opět umocní napečené cukroví od dárců z farností olomouckého děkanátu. Loni dárci věnovali více než 50 kilogramů cukroví.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, stůl, řízek, salát, cukroví, charita, bezdomovci, Samaritán

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.