pátek 10. května 2024 Blažena

Desítky otužilců v kostýmech si i letos na Silvestra zaplavou v Bečvě. Každoročně je sledují stovky lidí

Do Přerova zamíří poslední den v roce desítky otužilců z celé Moravy na svou tradiční silvestrovskou recesistickou show. S letošním rokem se rozloučí v kostýmech a s parukami před zraky několika tisíc Přerovanů, zdolávat budou více než stometrový úsek řeky Bečvy. V případě mrazu jim místo k plavání zajistí hasiči. Akce má ve městě dlouholetou tradici. To řekl pořadatel Bohuslav Přidal.

Otužilci se sejdou na nábřeží Bečvy u sokolovny. Letos by mělo dorazit 30 až 40 otužilců z celé Moravy. „Převlékat se budou do kostýmů v sále přerovské sokolovny, ve 14:00 vyjdou průvodem ke sportovnímu centru Mlýn, kde sejdou k vodě. Následovat bude krátké představení masek," uvedl Přidal.

Bečva zřejmě zamrzlá nebude

Podle předpovědi počasí zřejmě letos Bečva zamrzlá nebude, otužilci si tak budou moci zaplavat ve zhruba 150 metrů dlouhém úseku od lávky u Michalova směrem ke sportovnímu centru. V cíli je čeká tradičně tanec v řece na hudební produkci, která každoročně rozvlní i řady diváků. Na nábřeží Bečvy jich bývá až 2000. Během show i letos zavzpomínají otužilci hozením květiny do řeky Bečvy na přemožitele kanálu La Manche Františka Venclovského a také na Jiřího Rosmuse, který byl spoluzakladatelem otužileckého plavání v Přerově a letos odešel do sportovního nebe, doplnil Přidal.

Julius Caesar, lidojedi i mořská panna

Přerovská otužilecká show má nádech recese - kostýmy i tance si borci a jejich partnerky připravují týdny dopředu. V předchozích ročnících se například do řeky Bečvy vrhli v kostýmech Julia Caesara, zlaté rybky, lidojedů či mořské panny. Mezi účastníky byla i veselá úřednice, která s sebou do ledové vody vzala šanon s výsledky kontrol zaměřených na EET.

Otužilecká show je už roky součástí silvestrovských oslav ve městě. Od 17:00 program pokračuje na náměstí TGM. Novoroční ohňostroj je naplánován na první den v roce 2019. Začne v 18:00 a bude se zrcadlit v řece Bečva. Letos má tři tematické názvy. „Cesta za štěstím bude taková retro pasáž, část nazvaná Sny je příjemně poklidná a poslední kousek, Láska v pohybu, bude velmi dynamický," uvedl na stránkách města tvůrce ohňostroje Pavel Novák.

Autoři

Štítky ČR, zábava, kondice, otužilci, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.