čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Regenerace šternberského sídliště v Nádražní ulici začne příští rok a bude stát třináct milionů

Radnice ve Šternberku na Olomoucku získala od Státního fondu rozvoje bydlení šestimilionovou dotaci na plánovanou první etapu regenerace sídliště v Nádražní ulici, která bude stát celkem 13 milionů korun. Šternberská žádost o dotaci byla úspěšná, realizace projektu by tak mohla začít v roce 2019, sdělila mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Regenerace bude podle ní zahrnovat rekonstrukci technické i dopravní infrastruktury, revitalizaci zeleně a další úpravy veřejných prostor. „Pro obyvatele sídliště bude jistě potěšující zpráva o vybudování více než stovky nových parkovacích míst," uvedla.

Projekt modernizace sídliště v Nádražní ulici v létě schválilo šternberské zastupitelstvo. Dotace mohla být podle Černocké poskytnuta až do výše 50 procent uznatelných nákladů, nejvýše však mohla činit šest milionů korun na jeden projekt. „Státní fond rozvoje bydlení počítá s tím, že budou následovat i další výzvy, a to pravděpodobně na jaře příštího roku," dodala Černocká.

Miliony korun do oprav sídlišť s pomocí dotací investují i jiné radnice - například v Přerově, Prostějově či Olomouci. Přerov se před časem zaměřil na opravu panelového sídliště Trávník, které bylo postaveno v 70. letech minulého století a zahrnuje čtyři desítky panelových domů s téměř 1300 byty.

Obdobná oprava jiného sídliště v Přerově-Předmostí stála 80 milionů, přičemž polovinu nákladů pokryla dotace. V roce 2015 dokončená modernizace velkého sídliště Povel v Olomouci si od roku 2012 vyžádala investici přes 100 milionů korun.

Autoři | Foto sternberk.eu

Štítky ČR, byty, stavby, správa, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.