sobota 20. dubna 2024 Marcela

Co čeká Olomoucký kraj v roce 2019? Protipovodňové stavby, ale i vyhazov pro pět set lidí

Olomoucký kraj čekají příští rok koncerty světových hvězd, rozsáhlé investice, ale i propouštění. Do Olomouce zamíří třeba kytarista a americký hudebník Al Di Meola či americká baskytaristka a zpěvačka Suzi Quatro. Olomouc čeká pokračování protipovodňových staveb, rozsáhlé dopravní stavby se zase dotknou Přerova. Neradostné vyhlídky bude mít příští rok až 500 zaměstnanců, které chce propustit společnost Hella Autotechnik Nova, která patří k předním tuzemským výrobcům světlometů pro auta a v Mohelnici, Lošticích a Ostravě zaměstnává 3600 lidí. Snížení počtu zaměstnanců vedení továrny zdůvodňuje nepovedenými akvizicemi.

Olomouc láká na hudební hvězdy

První velkou hudební akcí příštího roku bude koncert světoznámého swingového orchestru Glenn Miller Orchestra 10. ledna na Výstavišti Flora. Olomouc bude jednou z jeho devíti zastávek v republice. V druhé polovině března zamíří do města jeden z nejlepších světových kytaristů Al Di Meola. Koncert se uskuteční 20. března v sále Moravské filharmonie v Redutě. O čtyři dny později do Olomouce zamíří průkopnice ženského rocku, zpívající baskytaristka Suzi Quatro. Ve městě se představí poprvé.

Krajské město čeká i řada investic. Kromě protipovodňových opatření v režii Povodí Moravy chystá rozsáhlou investici i Fakultní nemocnice Olomouc. Příští rok chce zahájit stavbu nového pavilonu hemato-onkologické kliniky za 120 milionů korun. Nynější ambulance kliniky má malou kapacitu a její budova je ve špatném technickém stavu.

Šumperk opraví přednádraží

Investovat se bude také v Šumperku, kde příští rok v únoru začne rozsáhlá oprava přednádraží. „Samotného prostoru autobusového nádraží by se rekonstrukce měla dotknout od roku 2020. Jedna z nejrozsáhlejších rekonstrukcí ve městě si vyžádá částku přibližně 140 milionů korun," řekla mluvčí radnice Olga Hajduková. Městu získalo na akci dotaci 54,5 milionu.

Přerov bude žít dopravními stavbami

Přerov bude příští rok žít dopravními stavbami, a uzavírkami s tím spojenými, které ztíží už tak špatnou průjezdnost města. „Především nás čeká stavba mimoúrovňové křižovatky v Předmostí, navazovat bude výstavba okružní křižovatky v Dluhonské ulici. A připravovat se bude průtah centrem Přerova, ve druhé polovině roku 2019 bude vyhlášena soutěž na dodavatele této stavby. V příštím roce bude pokračovat boj o dostavbu dálnice D1, na niž už roky marně čekáme," řekla mluvčí města Lenka Chalupová.

V Jeseníku vznikne Centrum společných aktivit

V Jeseníku bude na jaře 2019 dokončena stavba Centra společných aktivit. Lidé zde najdou novou knihovnu, multimediální učebnu, hudební sál či projektovou místnost. Náklady činí 37,5 milionu, uvedl mluvčí radnice Richard Kapustka. Centrum vznikne z bývalého loutkového divadla a přilehlé bývalé bytové jednotky. Bude sloužit i přeshraniční spolupráci s Polskem.

Prostějov opraví Šárku nebob Plumlovskou ulici

Novinky čekají i obyvatele Prostějova. Kromě další etapy regenerace sídliště Šárka, dokončení opravy Plumlovské ulice či stavby dopravního terminálu na Floriánském náměstí se budou moci zdejší obyvatelé příští rok svézt po městě na zapůjčeném kole. Radnice plánuje, že na jaře zahájí zkušební provoz systému sdílení kol, takzvaný bikesharing. Pilotní projekt bude stát několik set tisíc korun, a poté bude vyhodnocen.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, kultura, hospodářství, Olomoucký, 2019

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.