pátek 26. dubna 2024 Oto

Mezi svátky si lyžaři užívali v Jeseníkách, je tam kolem sedmdesáti centimetrů sněhu

Jeseníky zaplnili mezi svátky lyžaři. Vysokou návštěvnost hlásí provozovatelé lyžařských areálů i jesenická horská služba. Lyžaře neodradilo ani dnešní oteplení. Na horách přesto panují přívětivé podmínky a na svazích leží zhruba sedmdesát centimetrů sněhu.

Dobré podmínky mají také běžkaři, jejich sezona je v plném proudu a zalyžovat si mohou na upravených tratích především ve vrcholových partiích. Na horách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. „Jde vidět, že jsou svátky. Návštěvnost je střední až vysoká. Máme tady v průměru kolem sedmdesáti centimetrů sněhu.

Na Ovčárně jsou vleky v provozu částečně, jede vlek B a Malý Václavák, ostatní vleky se chystají. Běžkařská sezona je v plném proudu," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Mezi svátky zaplnili vyznavači zimních sportů všechna lyžařská střediska.

Svědčí o tom i zcela zaplněná parkoviště. „Máme úplně plno, ve středu i dnes. Jsme hodně zavaleni. Podle parkoviště máme tady zhruba patnáct set lidí. Kromě lyžařů jsou v tom započítáni i běžkaři a běžní turisté," řekl vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský. I hory dnes zasáhlo oteplení, sněhu je však podle provozovatele dostatek.

Podmínky byly ve středu vynikající, dnes přišlo hlášené jednodenní oteplení. Nad ránem lehce pršelo, dopoledne přestalo a mělo by se začít ochlazovat. Špatný den už máme za sebou a už by to mělo být následujících osm devět dnů bez problémů. Na svazích máme kolem sedmdesáti centimetrů až metru sněhu," doplnil Dubský.

Oteplení odolávají i níže položené lyžařské areály, i tam návštěvnost vzrůstá. Lyžuje se například v Hlubočkách u Olomouce, i když sněhu ubývá. „Není to však až taková katastrofa. Lidé už si odbyli povinné návštěvy, ve středu už se návštěvnost výrazně zvýšila, dnes už je relativně rozumná za stávajících podmínek a počasí. V provozu budeme denně, jakmile to půjde, budeme zase sněžit. Vodu i elektřinu máme," řekl provozovatel areálu Michal Stojmenov.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jeseníky, sport, sníh, počasí, lyžování

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.