pátek 29. března 2024 Taťána

Tříkrálovou sbírku bude doprovázet bohatý doprovodný program, přípravy na ni vrcholí

Koncerty, výstavy, ale i společné darování krve doprovodí nadcházející ročník tradiční Tříkrálové sbírky. V olomoucké arcidiecézi zahrnující Olomoucký i část Zlínského kraje budou moci lidé spatřit koledníky od začátku ledna, sbírka potrvá až do poloviny měsíce.

V Olomoucké arcidiecézi se každý rok vybere nejvíce peněz

Akce má dlouholetou tradici. Vznikla právě v tomto kraji v roce 2000. V olomoucké arcidiecézi se navíc každoročně vybere nejvíce peněz z celé republiky. Letos to bylo rekordních 28,4 milionu korun. „Tříkrálovou sbírku každý rok provází spousta doprovodných akcí. Jsou mezi nimi festivaly, koncerty, výstavy, besedy, ale i různé výlety jako poděkování pro koledníky. Zajímavou akcí je například tradiční darování krve na transfuzní stanici prostějovské nemocnice. Tři králové se tam vydají v pondělí 7. ledna už v 05:30," informovala mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Karolína Opatřilová. Poprvé vyrazili tři králové koledovat po domácnostech v Olomouckém kraji a přilehlých krajích v roce 2000.

Peníze pomáhájí například lidem, kteří se náhle ocitli v akutní nouzi

Do ulic na začátku ledna vyrazí několik tisíc koledníků všech generací, řada z nich se do bílých plášťů obléká každý rok. Ke koledníkům v olomoucké arcidiecézi se po celé republice připojí další tisíce. „Pevně věřím, že koledníků bude dostatek a třeba i více než při poslední sbírce, které se jich zúčastnilo přes šedesát tisíc, a že k nim lidé budou štědří," uvedla hlavní koordinátorka sbírky Gabriela Víšová. Výtěžek Tříkrálové sbírky každoročně roste. Peníze pomáhají například lidem, kteří se náhle ocitli v akutní nouzi.

Část z výtěžku Tříkrálové sbírky jde na pomoc v zahraničí

„Celkem šedesát pět procent výtěžku Tříkrálové sbírky zůstává v regionu, část jde na pomoc v zahraničí. V případě Arcidiecéze olomoucké to je například na Ukrajinu a Haiti," doplnila mluvčí ACHO. Koledníky lidé poznají podle korunky a pláště, ponesou s sebou také pokladničku s logem charity, která je zapečetěná a očíslovaná. V některých městech a obcích předchází koledování požehnání koledníkům. „Uskuteční se v sobotu 29. prosince v 10 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže v Prostějově. Pomocný biskup Josef Nuzík koledníkům připomene jejich poslání a povzbudí je k jejich službě," doplnil prezident ACHO Bohumír Vitásek.

Akce chystá i Šumperk, Šternberk a Prostějov

Doprovodné akce chystají i další charity v kraji. Například v Šumperku se chystá slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky v pátek 4. ledna Na Točáku za doprovodu dětského sboru Motýli Šumperk, ve Šternberku se připravuje charitní ples. V Prostějově bude součástí akcí například bruslení na ledové ploše na náměstí T. G. Masaryka či koledování studentů Cyrilometodějského gymnázia v nemocnici a v sociálních službách.

Autoři | Foto www.acho.charita.cz

Štítky Tři králové, charita, sbírka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.