čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Ohňostroje mohou zvířata ohrozit i na životě, varují ochránci

Ochránci zvířat varují před odpalováním ohňostrojů a petard při silvestrovských a novoročních oslavách. Hlasité výbuchy a oslňující světelné efekty jsou nejenom stresující, ale mohou ohrozit zdraví i životy zvířat. Nebezpečné jsou pro domácí mazlíčky a hospodářská zvířata, ale také pro volně žijící zvěř, například ptáky.

Česká společnost ornitologická zveřejnila výzvu, aby se lidé vyvarovali odpalování rachejtlí a světlic, a to alespoň v blízkosti zimovišť. Hluk a výbuchy jsou pro divoce žijící ptactvo stresující, vylekaným ptákům může jít i o život, uvedli ornitologové. „Ohňostroje jsou pro ptáky nepříjemné až traumatizující a mohou mít za následek i smrt," upozornil ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Ptáci naráží do překážek

Divoce žijící ptáci vylekaní hlukem v panice prchají ze svého nocoviště a kvůli dezorientaci a tmě narážejí do budov, mostů, trolejí a dalších překážek. Střety mohou být i smrtelné, což dokládá i úhyn labutí před šesti lety v Praze. Lidé by ale podle Vermouzka měli být ohleduplní vůči všem volně žijícím živočichům. Oslava příchodu nového roku může být důstojná a veselá i bez ohňostroje, dodal.

Také spolek OBRAZ - Obránci zvířat apeloval na ohleduplnost lidí. "Hlasité rány mnohdy doprovázené i světelnými efekty zvířata děsí, a ty se pak v útěkové panice zraňují o překážky v okolí, které jsou pro ně navíc ve tmě méně zřetelné. Nejčastěji naráží do vedení elektrického proudu a prosklených ploch. Mohou se ale zranit také o větve stromů, savci mohou uvíznout v oplocení a podobně," uvedl Stanislav Němec z vlašimské Záchranné stanice pro živočichy.

Domácí zvířata schovat

Majitelé domácích zvířat by podle spolku měli zajistit, aby se mohla schovat do bezpečného přístřešku. „Pro mazlíčky chované v bytě je dobré uzpůsobit podmínky tak, aby venkovní vřavu vnímali co nejméně - zatáhnout závěsy, pustit televizi či hudbu, zavřít okna, aby zvíře při leknutí neuteklo a aby rámus z venku nebyl tak silný," informovala dnes Jana Menčíková ze spolku Obraz. Další rady mohou zájemci nalézt na webových stránkách kampaně Silvestra slavím bez rachejtlí www.bezrachejtli.cz.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ohňostroje, silvestr, zvířata, nebezpečí

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.