čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nový rok je ta správná chvíle pro nové začátky, výzvy a cíle. Nebo ne?

Snad každý z nás si někdy dal novoroční předsevzetí. Chtěli jsme zhubnout, přestat kouřit, začít sportovat nebo si najít lepší práci. Ne každému se však podařilo dotáhnout to do konce. Mají vůbec předsevzetí smysl?

Zhubnu!

Tohle předsevzetí je jedno z nejčastějších. Ženy i muži se každoročně rozhodnou, že zredukují svou váhu a vybudují svaly. Jenže cesta za six-packem (břišní pekáč) a postavou instagramové fitnessky je běh na dlouhou trať. A tak se stává, že počáteční motivace a odhodlání vezme za své. Permanentku do fitka pak odpadlíci přenechají někomu dalšímu a z bot na běhání se stane obuv pro volný čas. Jen hrstka lidí dosáhne úspěšně svého cíle. Hodně lidí pak nedokáže začít znovu během roku a čekají na Nový rok. A tak jim uteče rok, dva... Navíc tam, kde chybí pevná vůle, se pak těžko odolává na oslavách a návštěvách všem těm chlebíčkům a zákuskům.

Přestanu kouřit hned, jak dokouřím krabičku.

Tuhle nesmrtelnou větu vyslovil nejeden kuřák. Pravda ale je ta, že pokud chce někdo přestat kouřit, každému pomáhá něco jiného. Pro někoho je nejlepší řešení rychlý řez. Prostě se zbavit všech cigaret a další už nekoupit. Případný absťák a chutě pak vyřešit náhražkami jako jsou různé žvýkačky či náplasti. A někdo nepotřebuje ani to a stačí mu silná vůle a třeba i touha po tom, aby byl zdravější a nemusel přebíjet pach z cigaret parfémy a žvýkačkami. Jiný zas snižuje denní dávky nikotinu postupně. Místo krabičky denně vykouří pět cigaret, až se dostane do fáze, kdy mu cigarety přestanou chutnat úplně. Každý člověk je jiný a na každého platí jiná metoda.

Alkohol? Děkuji ne.

Říká se, že alkohol je metla lidstva. Kvůli alkoholu se na silnicích denně stává bezpočet dopravní nehod, které v nejhorších případech končí smrtí. Po pár pivech nebo několika panácích se člověk dokáže hodně změnit. Někdo je agresivní, vulgární a má chuť se rvát. Jiný je zase příliš veselý, přítulný nebo má sklony k exhibicionismu a pak není k ostudě daleko. Mnoha lidem změnila život chvíle, kdy se opili a udělali něco, za co se pak dlouho styděli. V dnešní moderní době, kdy má každý mobil, je velká šance, že vás někdo natočí a rovnou hodí na YouTube. A hned máte z ostudy kabát. Hodně lidí v dnešní době, která je hektická, se uchyluje právě k alkoholu, protože v tom vidí snadný únik z reality. V alkoholovém rauši, kdy jsou otupělí, už tolik nebolí každodenní starosti a nepociťují stres. Je jim blaze, ale jen do doby, kdy začnou tento druh nirvány vyžadovat denně. Pak už jde o závislost a je třeba ji řešit. Navíc alkohol značně poškozuje zdraví. Především, když je užívaný dlouhodobě a ve vyšších dávkách.

Zmínila jsem jen tři nejčastější předsevzetí, která každoročně zaznívají z úst odhodlaných lidí. Avšak je jich mnohem víc. Někdo by rád dostal lépe placenou práci nebo si našel životního partnera. Přání, snů a cílů je mnoho. Co se však dá dělat s tím, že po pár dnech či týdnech se mnoho lidí vrátí do starých kolejí? 

  1. Vytyčte si jasný cíl a napište si čeho chcete dosáhnout - až vás přepadnou pochyby, zda to zvládnete, budete mít svůj cíl před očima a snáze naberete druhý dech.
     
  2. Skoncujte s odkládáním - pokud to myslíte vážně, není na co čekat. Když se stane, že neuspějete napoprvé, zkuste to znovu, začít můžete kdykoliv během roku!
     
  3. Nahraďte starý zvyk novým - pokud chcete zhubnout, tak si místo dortíku dejte jablko. Jestliže bojujete s jinou závislostí a dlouhodobě se vám nedaří přestat, zkuste najít odborníka, který vám pomůže.

  4. Nebuďte v tom sami! - Mnoha lidem pomáhá, když mají svého parťáka, který si prochází stejným bojem jako oni. Na internetu je mnoho diskuzí a skupin, do kterých je možné se zapojit a sdílet své zkušenosti. Je to dobrý zdroj motivace a podpory.

  5. Nestresujte se - i když máte v práci mnoho stresu nebo hodně starostí doma, naučte se vypnout. Relaxovat můžete u sportu, u dobré knihy, filmu, na procházce či během meditace. Stres je podstatný faktor, který způsobuje nespavost a podrývá naši snahu žít lepší život.

Novoroční předsevzetí jsou podle mého názoru důležitá. Člověk cítí na počátku roku ten čestvý vítr, který do našich myslí vhání odhodlání a chuť něco změnit. Je dobré mít sny a cíle, protože se pak máme na co těšit a každý den je smysluplnější než kdybychom jen žili ze dne na den bez plánů. Je dobré postupovat po malých krůčcích, ať už chceme dosáhnout čehokoliv. Odměnit se můžeme za každý měsíc, kdy zhubneme nějaké kilo nebo abstinujeme. Podstatná je motivace a pevná vůle. Není podstatné, kdy se rozhodneme začít, můžeme kdykoliv během roku, ale Nový rok je nepopsaná stránka. Nový start a možnost nechat všechny zlozvyky ve starém roce a začít jinak, lépe. A pokud neuspějeme hned, povstaňme a zkoušejme to, dokud nebudeme spokojeni.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Nový rok, předsevzetí, motivace, cíl, výzva

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.