pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V přerovské nemocnici se loni narodilo 781 dětí. Mezi chlapci vedlo jméno Jakub, mezi dívkami Tereza

Celkem 781 dětí se v loňském roce narodilo v Nemocnici Přerov. Mezi novorozenci bylo 402 chlapců a 379 děvčátek, z toho 1 pár dvojčat. Prvního letošního miminka se porodnice dočkala 1. ledna ve 13:26, kdy se narodil chlapec František Max s porodní váhou 2834 gramů a mírou 48 centimetrů.

Ve srovnání s rokem 2017, kdy přišlo na svět 844 dětí, se drží porodnost v přerovské nemocnici na podobné úrovni. „Nejplodnějším měsícem bylo loni září, kdy se narodilo hned 77 miminek. Nejméně se naopak rodilo v březnu, kdy jsme evidovali 53 porodů,“ prozradila Mgr. Radmila Šimoníková, vrchní sestra porodnicko-gynekologického oddělení Nemocnice Přerov.

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla ta tradiční, česká. „U holčiček převažovala Tereza, Adéla či Eliška, mezi chlapci vedl Jakub, Filip či Jan,“ uvedla Radmila Šimoníková. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2018 přišla v Přerově na svět například i Gyula, Aurelie, Meda, Marian Miguel, Benedikt či Chantal Carmen Carol.

Prvním miminkem narozeným v roce 2019 v Nemocnici Přerov se stal chlapec František Max. Narodil se 1. ledna po poledni, konkrétně v čase 13:26, s porodní váhou 2834 gramů a mírou 48 centimetrů. Jeho maminka, první rodička letošního roku, přijela do porodnice rodit z obce Lipná u Potštátu.

Více než třicetikilometrová cesta, kterou letošní první rodička při cestě do porodnice absolvovala, přitom není u nastávajících maminek v Nemocnici Přerov nijak výjimečná. S oblibou zde totiž dojíždějí rodit maminky z Lipníku nad Bečvou, Hranic na Moravě, Olomouce, Kroměříže i Holešova.

Tisková zpráva

Štítky Přerov, porodnice, děti, porodnost

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.